Stora Chefsdagen 2013

Okategoriserade
Text: Marknadsavdelningen
Publicerad

 

Stora Chefsdagen är Sveriges ledande seminarium med en unik blandning av ren nytta och massor av inspiration. Alltid fullsatt. Alltid högsta betyg i utvärderingarna. Och alltid unika möjligheter att skapa värdefulla kontakter.

För dig som inte hade möjlighet att komma – här finns en sammanfattning av Stora Chefsdagen 2013!

Scengäster 2013

 

Helena Bergström, skådespelare och regissör
”Vi skådespelare är oerhört utsatta!”
Tema: Hur man kommunicerar på en filminspelning.

Helena Bergström väcker känslor. Alla har en åsikt om henne, vare sig hon gör succé som skådespelare i Änglagård eller som regissör av Strindbergs Fröken Julie. Men hur är det egentligen att lämna strålkastarljuset och ställa sig bakom kameran? Hur chefar man över tidigare arbetskamrater? Hon pratar också om det speciella med att vara tidsbegränsad chef i utsatta och stressiga situationer.

 

Rickard Gustafson, SAS vd
”Ni har en vecka på er, annars konkurs!”
Tema: Ledarskap á la final call.

”Skriv på eller SAS kommer att försättas i konkurs.”
Orden från SAS-chefen Rickard Gustafsson en sen novemberkväll 2012 är nog det tuffaste förhandlingsbudet i svenskt affärsliv någonsin. Hur det gick vet vi idag. De olika fackförbunden skrev på och SAS räddades tills vidare.
Många menar att det var Rickard Gustafsson oerhört tydliga ledarstil som låg bakom det dramatiska spelet om SAS. Han anses vara en mycket duktig kommunikatör som kan förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. Möt chefen som ska rädda nationalklenoden.

 

Magdalena Andersson, finansministerkandidat (s)
”Jo, jag gillar att vinna, allt!”
Tema: Konsten att vinna val.

Magdalena Andersson klev för ett drygt år sedan ut i rampljuset, och ses av många som en värdig motståndare till Anders Borg. Formad hos Göran Persson och Pär Nuder ska hon nu bli Stefan Löfvens draglok i valrörelsen. Någon blyg viol är hon inte. Tuff och självsäker älskar hon striden, tar debatt och tävlar om allt, inklusive att få bästa parkeringsplatsen. Hon är påläst och vägrar att backa. Politik är som bekant att vilja. För före detta elitsimmaren Magdalena Andersson handlar det snarare om att vinna.

 

Patrick Bach, Executive Producent, Dice
”Socialism ska göra oss bäst i världen!”
Tema: Hur man leder begåvade kreatörer.

Patrick Bach, ansvarig chef på Dice, leder 250 unga medarbetare som har utvecklat världens mest prisbelönta dataspel, Battlefield 3. Hemligheten är ett socialistiskt ledarskap som får idéer att flöda. Spelbranschen har gått om filmindustrin i omsättning och många av de ledande företagen i världen är svenska. Metoden, enligt Patrick Bach är ”att vi gillar människors hjärnor, inte bara deras händer.”

 

Lina Thomsgård, grundare Rättviseförmedlingen
”Jag leder 40 000 ideella kämpar, som gör skillnad!”
Tema: Hur man skapar opinion via sociala medier.

Hon är en av landets ledande opinionsbildare och pr-agent åt bland annat världsartisten Robyn. Men mest känd är hon för att startat folkrörelsen Rättviseförmedlingen. Över 40 000 medlemmar arbetar idag ideellt via sociala medier för att få hitta alternativ till vita medelålders män, vare sig det är i tv-rutan eller på chefsjobb. Idag finns det inte en utmärkelse som inte gått till Lina Thomsgård för hennes arbete med att bryta stereotyper och invanda föreställningar. Möt en av landets största supertalanger och hör hur man sätter avtryck och skapar resultat.

 

Anders Thornberg, Säpo-chef
”Jag har alltid velat bestämma, och nu är jag där!”
Tema: Hur man leder spion-jägare!

Säkerhetspolisen är en av landets mest speciella arbetsplatser. Man jobbar i medias och allmänhetens strålkastarljus. Samtidigt ska arbetet ske i det tysta. Men nye SÄPO-chefen Anders Thornberg vill något annat. Hans egen karriär är som ett avsnitt ur en deckare. Han började som patrullerande polis. Efter mordet på Anna Lindh skrev han ett PM om att hemliga Säpo måste bli mer öppet. Det ledde till att han blev informationschef. Han har varit chef för kontraspionaget där han har avslöjat utländska spioner i Sverige. Nu är hans stora utmaning att bygga en organisation som förstår att kalla kriget är över, och att man nu letar efter ensamma terrorister.

 

Magnus Lindkvist, framtidsstrateg
Trenderna som avgör din framtid!
Tema: Vad man måste hålla koll på för att överleva som chef.

Alla som sett Magnus Lindkvist föreläsa hoppar i sina stolar av otålig längtan efter att få ta sig an framtiden.
För ingen kan som Magnus måla upp trender i världen som även du som chef måste känna till, förstå och förhålla dig till.
Det hela kokar ner till egenskaper som krävs av chefer idag. Magnus Lindkvist själv är som ett mellanting mellan en profet,
en coach och en rockstjärna. Han har utsetts till Årets Talare och skrivit tre internationella böcker om trender och framtiden.

 

Mathias Dahlgren, stjärnkock
Kocken som vare sig är naken eller arg!
Tema: Hur man leder ett kök i världsklass.

Redan när han var fyra år visste han att han ville bli kock. I dag är han Sveriges främste. Han har blivit utnämnd till Årets Kock sju gånger, har vunnit världens mest prestigefyllda kocktävling och hans restaurang Mathias Dahlgren Matsalen är ensam i Sverige om att ha fått två stjärnor i Guide Michelin. Men att laga mat i världsklass är en sak. Att leda sin personal till att göra underverk varje dag kräver en speciell form av ledarskap. Följ med in i Mathias Dahlgrens gastronomiska värld och hör honom berätta om livet bakom slevar och kastruller.

 

Sarah McPhee, VD SPP och Årets Chef 2013
”Man kan vara snäll även om alla inte tycker om en!”
Tema: Hur man jobbar med jämställdhet i praktiken.

Hon får cheferna att delta i Let’s Dance på jobbet, medan medarbetarna sätter betygen. Hon omger sig gärna med människor som tar energi från henne. Och när hon är ledig stänger hon av allt (jo, även mobilen). Sarah McPhee blev Årets Chef 2013 med motiveringen att hon är extremt tydlig men samtidigt lekfull och innovativ. Hon tror att hälsan blir bättre på jämställda arbetsplatser. Och hon menar att chefer som intresserar sig för sin egen karriär bör tänka om.

 

Maria Arnholm, jämställdhetsminister
Min plan för att göra Sverige jämställt!
Tema: Konsten att tala så att folk lyssnar.

Vi såg henne i tv-programmet Agenda där hon vann matchen alla andra politiker undvikit. Hon tog debatt om främlingsfientlighet med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Många såg en ny politisk stjärna träda fram. Men för nye jämställdhetsministern Maria Arnholm var det bara ännu en dag på jobbet. Pr-strategerna jublar när de ser feministen Maria Arnholm i aktion. Totalt orädd och med en naturlig auktoritet, parat med humor och empati, lägger hon alltid orden rätt. Det är inte så konstigt eftersom hon varit vd för en av landets ledande pr-byråer. Att tala väl är en sak. Utmaningen är att skapa ett jämställt Sverige.

 

Benny Fredriksson, vd Kulturhuset & Stadsteatern
”Vi vill komplicera bilden av livet!”
Tema: Hur man gör succé på teatern!

En del ser honom som ett teatergeni som gör allt rätt. Andra ser en nutida feodalherre med hårda nypor. Vad man än säger så är Stadsteaterns avgående chef Benny Fredriksson oerhört framgångsrik. Succéer på löpande band, och publikrekord år efter år. Det är inte lätt att leda en kulturinstitution, trots alla framgångar. Hans nästa stora uppdrag blir att slå ihop Kulturhuset med Stadsteatern. Möt kulturpersonligheten som ofta framhåller att han gillar att vara chef.

 

Annie Lööf, partiledare och näringsminister
”Många tycker det är provocerande att jag är så ung”
Tema: Hur man hanterar en akut kris!

På en solig strand i Thailand i vintras höll Annie Lööfs tid som partiledare på att få ett snöpligt slut. Centerns nya idéprogram retade gallfeber på gräsrötterna, och hon tvingades flyga hem i ilfart för att reda ut sin första stora kris. Det politiska underbarnet Annie Lööf har aldrig dragit sig för att sticka ut hakan. Hon pratar ofta om vikten av att vara tydlig. Själv går hon till sin egen ledarskapscoach för att bli stark.
Alla har sin egen bild av Annie Lööf. På Stora Chefsdagen berättar hon själv om sina omtumlande två år som partiledare.

 

Håkan Samuelsson, koncernchef Volvo Personvagnar
Så ska svenska Volvo vinna matchen i Kina!
Tema: Svenskt ledarskap i internationell miljö.

Som ung ville han bli tandläkare, eller taxichaufför. Långt senare i livet försökte han köpa SAAB från GM. Idag har han ett av Sveriges tyngsta och svåraste vd-jobb. Håkan Samuelsson har ansvaret att få Volvo Personvagnar på rätt väg. Utmaningarna är gigantiska. Som att jobba med kinesiska ägare, eller slåss på världens mest expansiva bilmarknad. Men få chefer har en sådan internationell erfarenhet som Håkan Samuelsson. I många år var han vd för den tyska industrikoncernen MAN. Men ledarstilen är svensk. Tydliga mål, och sedan genom kommunikation på alla plan för att få chefer och medarbetare med sig.

 

Golnaz Hashemzadeh, vd Inkludera Invest
”Jag hade allt men var olycklig!
Tema: Hur man hanterar prestationshets.

Golnash Hashemzadeh beskriver sig själv som en prestationsjunkie med invandrarbakgrund som lyckas med allt, men som aldrig blir riktigt insläppt. Hon har toppbetyg, blir kårordförande på prestigeskolan Handels och utses till en av världens unga lovande ledare. Men att göra allt rätt är sällan tillräckligt. Heter man Golnaz Hashemzadeh och har flytt från Iran med sina föräldrar är man alltid stämplad som invandrare. Förra året kom hon ut med sin kritikerhyllade bok ”Hon är inte jag”, en klasskildring om att prestera och uppfylla andras förväntningar. Men till priset att förlora sig själv. Idag driver hon organisationen Inkludera Invest med inriktning på socialt entreprenörskap.

Årets programledare:

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.