Spaning: Uppror mot reglerna?
När vi »bara« följer regler finns en risk att vårt ledarskap stannar upp och inte längre leder till utveckling.
Alltfler börjar reagera mot alla begränsande regler. Nutek konstaterade för en tid sedan att regler kostar svenska företag 100 miljarder kronor. Vissa regler är nödvändiga för att driva en verksamhet – som bokföringsregler, men andra upplevs av cheferna som onödiga hinder, till exempel inom arbetsrätt, statistik och miljö.
Och när Chefs advisory board, som består av högt uppsatta HR-chefer och vd:ar diskuterar hindren för det visionära ledarskapet är reglerna en av de första frågorna som kommer upp.
»Hur kan man bedriva ett modernt ledarskap när myndigheter som Jämo och Försäkringskassan ställer krav på cheferna som känns som decennier efter där vi är?« frågar sig en.
I en avhandling kommer Kjerstin Larsson vid Linköpings universitet fram till att chefer inom vård och omsorg har svårt att kombinera den dagliga driften med utveckling av verksamheten.
En orsak till att visionerna inte blir verklighet är ständigt nya direktiv, förordningar och lagar.
Det är svårt att leva upp till både samhällets krav och organisationens mål. De regler och förordningar som kommer utifrån stämmer ofta inte med de övergripande visionerna för verksamheten. Chefen fastnar i administration och i att leverera rätt uppgifter till rätt instans. Därför överges visionen.
MIT Sloan Management review verifierar bilden i sin artikel »Enabling bold visions«. Författarna har pratat med chefer på 40 olika företag och konstaterar att det finns sex olika faktorer bakom att visionsarbete misslyckas på företag. En tydlig faktor är att mängden av olika direktiv och regler som måste följas gör att de långsiktiga målen inte prioriteras.
Så medan dagens chef är »duktig« och tillgodoser alla krav på rapporter, statistik och redovisning tappar medarbetarna glöden eftersom de inte förstått verksamhetens visioner och mål.
Framtiden då? Ja, kanske kan den ändå te sig lite ljus. I vårbudgeten presenterade regeringen ett förslag som gick ut på att en uppgift bara ska behöva lämnas en gång till någon myndighet.
På så vis kommer antalet blanketter som cheferna behöver fylla i att bli färre.
Men bara för att förslaget är lagt betyder det inte att verkligheten ändras över en dag.
»Det finns fortfarande mycket onödig byråkrati och regler som behöver förenklas«, konstaterar Jens Hedström, vd för Näringslivets Regelnämnd, NNR.
Troligen kommer färre nya regler att hamna på chefernas bord under de kommande åren. Då blir det upp till dig att göra något bra av tiden som blir över!
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.