Så övervinner du motståndet
Det finns många som tycker att det är bäst som det är, att det som är välkänt är tryggt och enkelt att hantera. Som dessutom tycker att förändring är dyrt, att det är svårt, att det saknas kompetens.
Det kan vara bra att ha i åtanke att de flesta ser förändring som något jobbigt och obehagligt. Om den förändring som du genomför handlar om omorganisation eller rent av om uppsägningar så ska du också vara beredd på att du kommer att mötas av alla tänkbara känslor.
Människor reagerar olika inför utmaningar och det är viktigt att du är lyhörd inför vad som händer i gruppen och hos de enskilda medarbetarna.
Du måste få medarbetarna att förstå, att acceptera och jobba för förändringen. Kanske måste du höja förändringstrycket genom att säga »om vi inte genomför detta så kommer en del av verksamheten behöva läggas ned«.
Att du ska få alla med dig betyder inte att du ska stånga dig blodig.
Ha lite is i magen.
Det brukar sägas att 80 procent av medarbetarna med tiden är positiva till förändringsprojekt, medan resten är emot.
Vanligt är att det satsas mycket resurser på att få med dessa 20 procent och mindre krut på dem som faktiskt redan har valt att kliva på förändringståget.
En fördel med den svenska konsensusmodellen, som innebär att alla ska vara med och bestämma, är att alla vill vara med och bidra. Nackdelen är att sådant beslutsfattande tar tid. Vilket brukar vara en bristvara.
Men om du bara genomför projektet framgångsrikt och de positiva förändringarna blir synliga så kan du räkna med att de där 20 procenten kommer springande efter tåget.
I gruppen finns formella och informella ledare. Om de informella ledarna finns bland dem som står kvar på perrongen blir det svårt för dig att genomföra förändringen. Se till att identifiera dem och lägg krut på att få med dig dem.
Risken är stor att projektet efter ett tag tappar fokus. När ni tycker att något är »på rull« springer ni vidare i stället för att se att förändringen verkligen sätter sig.
Ett bra sätt att öka medarbetarnas engagemang under arbetets gång är att sätta upp mätbara mål, som till exempel hur många kontakter ni ska ha under en vecka eller hur många procent ni ska sänka era telefonkostnader med.
Fördelen med att ha täta mål är att förändringsprojektet snabbt kan nå framgång. Det ger dig gott om tillfällen att dunka dina medarbetare i ryggen och få er alla att känna er lyckosamma. Ju oftare ni har något att fira, desto mer tårta får ni äta, kort sagt. Det skapar den energi som behövs i det fortsatta arbetet. Energi som kanske också smittar av sig på dem som är kritiska eller skeptiska.
Kommunikation hör till ledarskapets främsta verktyg och nu är det viktigare än någonsin. Det är bra att kommunicera och följa upp förändringsarbete kontinuerligt genom möten, kanske en gång om dagen eller en gång i veckan, beroende på hur stort ert förändringsprojekt är.
Var noga med att kommunicera och redovisa uppföljningar och resultat. Samla också förändringsarbetets alla dokument så att samtliga som ingår i projektet har tillgång till dem.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.