Så lyckas du med mångkulturella team

Pluskund

Konflikter, samarbetsproblem och stress. Att kulturell mångfald i arbetslaget berikar är ingen självklarhet. För att mångfalden ska bli gynnsam krävs ett engagerat ledarskap och ett klimat där man öppet talar om olikheterna, visar ny forskning.

Mångfald
Publicerad
Illustrationer på tre personer på ett kontor
Illustration: Øivind Hovland

Globalisering, digitalisering och normalisering av distansarbete.

Det är några förklaringar till varför mångkulturella arbetslag blivit vanligare de senaste åren.

Demografiska förändringar gör också sitt till – en femtedel av Sveriges befolkning är född utomlands och behovet av arbetskraftsinvandring till följd av en åldrande befolkning spås öka.

Stor mångkultur inom vården

Inte minst inom vården finns i dag många anställda med rötterna i andra länder.

Ungefär var fjärde undersköterska är född utomlands, enligt siffror från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Bland yrkesgrupper som tandläkare och läkare med specialistkompetens är andelen utrikesfödda ännu högre – 41 respektive 37 procent.

”Ledaren behöver ta ansvar för de som inte har svenska som modersmål och kommer från andra kulturer.”

Vad innebär då denna mångfald, och hur bäst hantera det faktum att vårdtjänster i allt högre grad utförs av team bestående av kulturellt olika individer i en miljö där liv och hälsa står på spel?

Det är frågor som en grupp svenska forskare borrat i, i ett nyligen avslutat forskningsprojekt.

En slutsats är att kulturell mångfald inte per automatik är en tillgång för verksamheten.

Porträttbild på Timur Uman
Timur Uman, professor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School.

Kulturell mångfald som inte hanteras bra riskerar tvärtom att leda till konflikter, samarbetsproblem och stress, enligt en av forskarnas delstudier, en analys av över 40 internationella studier och forskningsartiklar på området.

Timur Uman är professor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School och ansvarig för forskningsprojektet.

”Vår analys ger en ganska dyster bild, då majoriteten av de granskade studierna visar att kulturell mångfald som inte hanteras proaktivt inom vården kan ha negativa effekter på teamens kommunikation och öka konfliktrisken, vilket i sin tur kan innebära försämrad prestation, arbetsmiljö och även patientsäkerhet”, säger han till Chef.

”Även om teamen består av högst kompetenta människor, finns risk att det ändå inte fungerar, om det saknas resurser som säkerställer samarbetet och överbryggar kulturella skillnader gruppmedlemmarna emellan”, fortsätter Timur Uman.

Hans forskarlag har intervjuat och observerat ett fyrtiotal läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som arbetar i team.

Otillräckliga språkkunskaper ett problem

Språket pekas ut som den största stötestenen, av en majoritet av de intervjuade.

Otillräckliga språkkunskaper ökar risken för missförstånd, osäkerhet och konflikter i multikulturella team, framgår det.

”I vården måste du prata svenska för att kunna jobba med oss kliniskt”, säger en av deltagarna i forskningsprojektet och fortsätter:

”Men även om du lyckats behärska språket, kan du ha fortsatta problem med att uttrycka dig och förstå nyanserna i vad som kommuniceras […] du säger kanske att du förstår fast du inte gör det, och så uppstår fortsatta misstag i kommunikationen längre fram.”

Illustrationer på två personer på ett kontor
Illustration: Øivind Hovland

Synen på hierarkier skapar konflikt

Även synen på hierarkier kan orsaka förvirring och konflikt. Vem för egentligen befälet?

Rollfördelningen på svenska vårdinrättningar kan skilja sig avsevärt från vad teammedlemmar med annan bakgrund är vana vid. Exempelvis med välutbildade sjuksköterskor som i vissa lägen har större kunskaper än läkarna och patienter som själva deltar i vårdbesluten.

”Vi behöver inte gå längre än till Danmark för att möta ett annat vårdsystem, med starkare hierarkier än i Sverige. Men att som läkare peka med hela handen och köra över erfarna sjuksköterskor, nej det funkar inte i Sverige”, säger Timur Uman.

”Kulturell mångfald som inte hanteras proaktivt inom vården kan ha negativa effekter på teamens kommunikation och öka konfliktrisken.”

Olikheter kan också bli tillgång

Samtidigt som forskarna alltså pekar på problem förknippade med kulturell mångfald i arbetsgrupperna, är utgångspunkten att olikheterna kan bli till en värdefull tillgång.

Tidigare forskning har visat att diversifierade team kan leda till bättre vård för patienter från andra kulturer, förbättrat lärande och ökad kreativitet i beslutsfattandet.

Men för att de goda effekterna ska uppstå krävs en öppenhet kring kulturella skillnader, och att olikheterna överbryggas på ett sensibelt och gärna informellt sätt.

Illustrationer på tre personer på ett kontor
Illustration: Øivind Hovland

Chefen nyckelperson i att överbrygga skillnader

I den processen är chefen en nyckelperson, enligt forskarna. 

”Ledaren behöver ta ansvar för de som inte har svenska som modersmål och kommer från andra kulturer”, säger Timur Uman, och tillägger:

”När jag själv kom till Sverige från Lettland via USA för 25 år sedan försökte jag på amerikanskt vis lyfta fram mina meriter på ett lite skrytsamt sätt, tills en svensk kollega rådde mig att tona ner det där. En liten sak, som gjorde stor skillnad på hur jag blev bemött.”

Han menar vidare att umgänge bortom arbetsuppgifterna har stor inverkan.

”Individer i mångkulturella team behöver lära känna varandra som individer, se varandra som människor och bygga tillit sinsemellan. Därför menar jag att gemensamma fikapauser och after work inte ska underskattas, utan snarare borde vara obligatoriska”, säger han och tillägger:

”Människor tenderar vid sådana tillfällen att söka en gemensam förståelse. Exempelvis kring ämnen som barn, Melodifestivalen, egentligen allt möjligt som förenar och inte nödvändigtvis har med jobbet att göra. Det blir en betoning på likheter, snarare än tvärtom. Vilket i grunden är den viktigaste mekanismen i sammanhanget.”

Kulturell mångfald i arbetslagen – 4 lärdomar för chefen

Illustrationer på tre personer
Illustration: Øivind Hovland
  1. Ledarstil. Effektiviteten i kulturellt mångfaldiga team beror starkt på ledarskapsstilar. Delat ledarskap förbättrar prestationer, särskilt i team med mindre erfarenhet, medan laissez-faire-ledarskap har en negativ effekt.
  2. Missförstånd. Kulturella skillnader kan leda till missförstånd om de inte hanteras proaktivt.
  3. Diskussion. Att uppmuntra diskussioner om kulturella skillnader, snarare än att ignorera dem, kan bidra till att hantera fördomar och förbättra samarbetet.
  4. Policy. Arbetsplatser bör implementera policyer som stödjer inkluderande kommunikation och gör det möjligt för olika perspektiv att höras utan rädsla för negativa konsekvenser.

Källa: Kulturell mångfald i multiprofessionella team i sjukvård och patientsäkerhet.

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef och Chef GPT – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år, tillgång till hela tidningsarkivet och AI-tjänsten Chef GPT.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
  • Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+