”Roligare ledningsgrupp med fler kvinnor”

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Hur har du fått andelen kvinnliga distriktschefer att öka så snabbt?
– Vi har sett till att promota och anställa duktiga kvinnliga kontorschefer, som sedan har avancerat till distriktschefer. Ledningsgruppen i Region Öst var tidigare en alldeles för homogen grupp, den bestod bara av medelålders vita män. Det är inte bra för bankens affärer, eftersom vi inte fick mångfald i tänkandet.

Hur gjorde du för att rekrytera fler kvinnor?
– Jag är ju en medelålders vit man, så det blir lätt att jag först lägger märke till mäns prestationer. Därför har jag aktivt tagit hjälp av HR-chefer runt om i regionen som har tipsat mig om duktiga kvinnor. Sedan har jag kollat upp deras prestationer och om de levererar bra resultat.

Hur gick du vidare?
– Jag har ringt upp flera tjejer och uppmanat dem att söka lediga distriktschefstjänster. Men jag har också sagt till dem att ’detta betyder inte att du får tjänsten’. I den delen av processen är det bara kompetens som gäller. Men det är viktigt att kvinnor får visa upp sig för dem som rekryterar. Det är viktigt att de blir exponerade. Även om de inte får det aktuella jobbet, så är chansen mycket större nästa gång.

Varför är det så viktigt med en jämn könsfördelning i ledningsgruppen?
– Bra ledarskap i näringslivet är en bristvara. För att driva en framgångsrik bank måste vi ta tillvara på all kompetens som finns. Då är det dumt att utesluta hälften av befolkningen.  Dessutom får vi en bättre dialog och roligare på jobbet med fler kvinnor i ledningsgruppen. När vi diskuterar affärsfrågor får vi fler perspektiv.

Är ditt mål att könsfördelningen ska vara 50/50?
– Nej, det är livsfarligt att ha så snäva mål. Jag strävar efter 60/40, oavsett om majoriteten är kvinnor eller män. Men för att uppnå det måste man ha en bra bas att rekrytera från, och det har vi nu. Under 2007 anställde vi 30 kontorschefer och av dem var 57 procent kvinnor.

 

Finansförbundet och BAO (Bankinstitutens arbetsgivarorganisation) delar ut Annas jämställdhetspris den 6 februari. Priset instiftades 1993 till minne av Anna Persson-Collert. Hon drev jämställdhetsfrågan kraftigt i BAO under 1980-talet. Anna Persson Collert avled i cancer 1993.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.