Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut”

De yrkesgrupper som inte kan jobba på distans bär just nu ett tungt lass, till exempel vårdpersonal och pedagoger. Hur lyckas man leda och motivera i en sådan komplex situation? Anna Almlöf är rektor på Solberga förskolor i Lanna.

Beslutsfattande
Publicerad
Anna Almlöf, rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.
Anna Almlöf är rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.

Lärare och pedagoger är just nu en av de yrkesgrupper som fortfarande jobbar. Hur är det hos er?
”Förra veckan hade vi 50 procents frånvaro bland pedagogerna, eftersom riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten att man ska vara hemma vid minsta tecken på förkylning såklart även påverkar närvaron bland medarbetarna. Så många har aldrig varit borta förut, men då var det också många barn som var hemma. Den här veckan är det lite fler barn på plats, men också nästan alla medarbetare, så det känns lugnare nu.”

Vad är din största oro just nu?
”Att föräldrarna inte ska orka hålla ut. Att de ska skicka iväg sina barn till förskolan fast de kanske har symtom, och att många av våra anställda då blir sjuka på en gång. Vi är helt beroende av att föräldrarna tar sitt ansvar och har kvar barnen tills de är helt symtomfria.”

”Sedan finns ju också en oro för att våra matleverantörer eller städare ska bli sjuka. Vi kan ju lösa en dag och ha pizzafredag som överraskning, men blir det flera dagar så blir det jättesvårt. Här i Lindesberg beställer vi mat från en lunchleverantör hos Volvo, och de har ju varslat, vilket gör att de inte lagar lika mycket mat. Risken finns att de drar ner ytterligare.”

Hur kommunicerar ni med föräldrarna?
”Varannan dag går vi ut med meddelanden till föräldrarna med riktlinjer för att påminna dem om allvaret i situationen. Vi har tre förskolor i tre olika kommuner, så det är små enheter om man jämför med större skolor. Det är väldigt viktigt för oss är att våra medarbetare inte blir sjuka samtidigt. Vi har ju vikarier, men inte så att det skulle kunna täcka upp för tre förskolor på tre ställen.”

”Vi har fått mycket uppskattning från föräldrarna att vi går ut med så tät information och att vi är så noga som vi är faktiskt, så det har tagits emot bra. De tycker att det är bra att vi är tydliga och tar ansvar, säger de.”

Hur motiverar man sina medarbetare i ett sånt här läge?
”Information, tydlighet och pepp, skulle jag säga. Vi har sms-grupper med alla förskolorna och vi uppdaterar ofta. Där går vi ut snabbt om ny information kommer, till exempel när nyheten om karensdagens avskaffande kom. Då vet personalen att vi är uppdaterade, snabbt berättar hur det påverkar oss och att vi förstår allvaret i situationen.”

”Vi har också varit runt med fikabröd till alla förskolor flera gånger nu i veckan, både för att visa uppskattning till personalen och för att värna bagerierna här i staden.”

”Att vara tydlig är viktigt både mot medarbetarna – men också mot föräldrarna. De är ju våra ”kunder”, och en känslig kundgrupp eftersom allting handlar om förtroende och trygghet. Det finaste föräldrarna har, barnen, lämnar de ifrån sig till oss varje dag. Då måste jag tydligt förmedla vad som händer och vad de kan förvänta sig.”

Vad är personalens största oro?
”Smittan tror jag naturligtvis är största oron för alla. De träffar ju så otroligt många som kan vara smittade: barnen, barnens föräldrar, barnens morföräldrar och så vidare, och kan bara hoppas på att alla de möter har tagit sitt ansvar. Flera pedagoger har också egna barn som är riskgrupp. Men överlag tycker jag att alla ändå är lugna i situationen.”

”Det kommer också många frågor om hur det går för oss. Alla är medvetna om att vi är en liten organisation med små resurser. De frågar hur det går, om vi måste varsla osv. Jag och Maria-Pia svarar på sms dygnet runt just nu.”

Vad skulle hända om skolorna stänger?
”Då får vi förhålla oss till de samhällsviktiga yrkena, och starta en jourförskola för de barnen. Det kommer att bli jobbigt, men vi har beredskap för det.”

Fakta: Solberga Förskolor

Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson startade Solberga förskolor i Lindesberg utanför Örebro tillsammans 2015. I dag har de tre förskolor, en i Lindesberg, en i Nora och en i Lanna. Maria-Pia är vd, Anna är rektor i Lanna.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.