Offentliga ansökningar avskräcker chefer

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Vid nästan varje rekrytering av en statlig chef hoppar någon kandidat av när de får reda på att ansökningsprocessen är offentlig, säger rekryteringskonsulten Ann Svärding, partner i företaget Vinator chefsrekrytering. Hon har lång erfarenhet av  rekryteringar till myndigheter och verk.

»Är man chef har man ett stort ansvar på sin nuvarande arbetsplats. Om det kommer ut att man vill byta jobb förlorar man i trovärdighet. Medarbetarna undrar hur länge man kommer att vara kvar som chef, och det är inte bra.« 

Om du söker en utannonserad statlig tjänst är alla handlingar du skickar in offentliga. Din arbetsgivare, eller media, kan alltså lätt ta reda på om du vill byta jobb. Det gör att många chefer låter bli att söka utannonserade statliga tjänster.

Ann Svärding tycker att det är ett samhällsproblem. 

»De statliga myndigheterna får inte de bästa kandidaterna. De som är bäst lämpade kanske inte söker eftersom de är rädda för att det ska komma ut i offentlighetens ljus. Dessutom blir rörligheten på arbetsmarknaden begränsad.«

Hon tycker också att det är en viktig integritetsfråga.

»Det har exempelvis rått en debatt om att tandläkare ska få lämna ut tandkort. Det bryr jag mig inte ett dugg om. Men många vill inte att alla andra ska veta att de söker ett nytt jobb.«

Psykologerna Mattias Lundberg och Lars Ahlin tycker också att offentliga ansökningsprocesser är problematiska. De skrev en debattartikel i ämnet i Dagens Nyheter i juli 2007.

I samband med rekrytering till vissa offentliga tjänster görs psykologiska tester av kandidaterna. Resultaten av testerna kan sedan bli offentliga handlingar. Lundberg och Ahlin menar att risken att få sin integritet allvarligt kränkt därför är hög när man söker en offentlig position.

Ann Svärding menar att det behövs en lagändring för hanteringen av offentliga ansökningshandlingar. Hon anser att Integritetskommittén ska undersöka problemet.

Men på rekryteringsfirman Novare Public Search tycker man inte att den offentliga ansökningsprocessen är ett så stort problem. Vd Annika Billström, före detta socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm, tycker att statliga verk ska låta bli att annonsera ut de mest attraktiva befattningarna.

»Väljer man annons får man ett alldeles för litet urval. Det är bättre att från början anlita ett headhunting eller search-företag. Då får man en bättre genomlysning av marknaden, och slipper problemet med att ansökningshandlingarna blir offentliga.«

 

 

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.