»Nätverka för att få mer makt«

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Som chef har jag ju redan makt, behöver jag ännu mer?
»Svenska chefer måste våga kliva fram. Det mesta av det du vill lyckas med kräver andra människors stöd. Det räcker inte med det formella stödet, du måste också vinna det informella stödet.«

Hur gör jag då?
»Du ökar din makt genom att bygga relationer, inte bara genom att allmänt mysa utan genom att umgås strategiskt och genomtänkt. Analysera vilken nivå du befinner dig på och välj ut vilka relationer du ska fördjupa. Gör som den amerikanske superinvesteraren Warren Buffet, han har en topp 20-, en topp 50- och en topp 100-lista med kontakter som han regelbundet bearbetar och uppdaterar för att kunna klättra och utvecklas.«

Är det inte väldigt cyniskt?
»Det handlar inte om cynism utan om att skapa en struktur för att bättre kunna hantera dina relationer. På det här sättet ökar inte bara din makt. Du minskar samtidigt ett av chefens stressmoment, nämligen att hinna ta hand om alla relationer. Du sorterar vad som är brådskande och vad som är mindre viktigt.«

Hur tar man makt utan att verka girig?
»Man kan inte ta makt, man måste ges makt. Den informella makten skapar förutsättningar för den formella makten. Den informella makten får man genom att engagera sig i männi­skor i sin omgivning. Ytterst handlar det om att bygga nätverk och hantera relationer på ett sunt sätt. Jag brukar titta på hur medarbetarna reagerar när chefen kommer in i ett rum. Finns det respekt och ett engagemang runt chefen så har han eller hon informell makt.«

Vad ska man göra om man inte har informell makt?
»Oftast handlar det om brist på självinsikt. Man måste veta var man befinner sig, både i förhållande till andra och till makten. Många chefer är rädda och det är förödande. Om du är trygg uppfattar du inte omgivningen som ett hot. Då kan du utveckla en harmoni i organisationen och få mer makt att påverka. Det får du genom att lita på att människorna runt omkring dig tar sitt ansvar. Du måste också våga erkänna att du inte kan allt själv och våga be andra om hjälp. Om du vill ha makt måste du ha en omgivning som kan komplettera dig.«

Hur blir man tryggare?
»Svenska chefer är väldigt bra på att jobba hårt i sin yrkesroll, men de är inte lika bra på att jobba med sig själva. Ingen av oss kan göra något åt vårt förflutna, men vi kan göra något åt vår framtid. En chef som styrs av rädsla är som en rädd hund, man vet aldrig om den ska fly eller bita. Nyckeln till trygghet är självinsikt, att jobba mer med sina inre egenskaper. När man gör det börjar omgivningen snabbt märka förändringen. Det inger i sin tur förtroende och skapar trygghet. Det ger också informell makt och omgivningen känner att de vill följa en sådan chef.«

Hur hanterar man medarbetare som är informella ledare?
»Antingen ska man avveckla eller utveckla dem. Ett alternativ är att ge dem möjlighet att växa i rollen. Informella ledare har ofta en väldig drift att ta sig framåt och uppåt. Det är inte negativt på något sätt. En trygg chef har inställningen att den här personen ska bli bättre än han själv och låter denne komma fram. Ge honom eller henne en chans att träna i en tillfällig ledarfunktion, exempelvis som projektledare.«

Har du ett bra exempel på en sund makthavare?
»Bland politiker är Ronald Reagan ett bra exempel. Han hade själv ingen akademisk kompetens, hans genialitet låg i att han var extremt trygg och att han knöt till sig rådgivare som var de bästa inom varje sakområde. Han tog inte sig själv på så stort allvar, var väldigt generös och lät andra ta för sig.«

Varför tycker många illa om ordet makt?
»Jag tror att många är rädda för de negativa associationer som finns kring ordet, som maktfullkomlighet och maktmissbruk. Men man ska komma ihåg att en maktlös chef är fullständigt obrukbar. Utan makt har du inte förmågan att ta organisationen dit den behöver komma. Du kan inte leverera resultat. Man ska se det som en förmån att ha makt, den innebär att du kan påverka din omgivning.«

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.