”Mobilen viktigast under hennes flykt”

Suad Ali
Text: Redaktionen
Publicerad
Suad Ali. Foto: Helen Karlsson

Förra veckan fick jag en Instagramstory från min kusin i Somalia. Hon delade med sig av sin vardag och skickade hälsningar från den stora släkten.

Jag mindes hur min mormor när hon levde brukade skicka kassettband med hälsningar från Somalia till oss. Hon envisades med att göra hälsningar till alla oss elva barn. I dag kan det här göras på bara ett par sekunder genom Instagram och med korta videoklipp förs två helt olika världar och människor samman.

För mig blev digitaliseringsexplosionen tydlig när jag förra året reste tillbaka till Somalia för första gången sedan vi flydde kriget. En lång konflikt som resulterat i en stat som inte fungerar, har lett till att digitaliseringen har exploderat där.

Läs också: Petter Stordalen: ”Jag struntar i om ni svär över mig” 

Betalning, handel och post sker genom digitalisering och för människorna där innebär det ett mer säkert och snabbare sätt att ta sig genom sin vardag.

När jag satt i en bil och såg hur min moster betalade bensinen genom ett blipp i telefonen tänkte jag tillbaka på mitt möte med Soraya, en syrisk flykting, tidigare under året. Hon berättade för mig att hennes mobiltelefon var det viktigaste hon fick med sig under sin flykt. På den farliga resan över Medelhavet såg hon till att hela tiden ha den i en plastpåse och genom telefonen kommunicerade hon med sin familj som var kvar i ett flyktingläger i Libanon.

Suad Ali

Gör: Expert på Sveriges flyktingkvot, Migrationsverket.

Ålder: 26.

Bor: Linköping.

Karriär i korthet: Tjänstgöring i staben hos dåvarande gd Anders Danielsson, asylhandläggare på Migrationsverket 2012. Utsedd till en av Sveriges 101 supertalanger 2016 av Veckans Affärer.

I takt med att timmarna på gummibåten passerade skickade hon uppdateringar om sin plats och livstecken till dem. Det var också genom hennes mobiltelefon som hon sedan hemma i Sverige genom Facetime hade möjlighet att få se sina barn, syskon och föräldrar i ett flyktingläger i Libanon.

Läs också: 3 sätt att bädda för din exit

Jag tänker på det där ofta, hur digitalisering öppnar upp världen på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Hur det leder till att världen kommer närmare och att miljoner människor världen över, oavsett om de befinner sig i öknen eller en miljonstad, har tillgång till samma information samtidigt, och hur det för samman olika världar.

Under ett år som präglats av konflikter i världen, den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, ett amerikanskt val och klimatutmaningar känns digitaliseringen trygg och helt rätt i tid.

Det är lätt att många gånger bli matt över allt det som händer i världen, men vi måste påminna oss om att världen samtidigt blir bättre. Antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat, fler länder än någonsin är demokratier och antalet barn som dör av tidig spädbarnsdöd fortsätter sjunka. Världen blir bättre för att vi gör den bättre och teknikens utveckling bidrar till detta.

Vi måste fortsätta göra den här världen till en bättre plats att leva på, även matta dagar då vi översköljs av nyheter vi helst vill stänga av. Gott nytt fantastiskt 2017!

Läs också: 10 tips för effektiva möten

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.