Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.

Okategoriserade
Text: Björn Hedensjö
Publicerad

Det har knappast undgått någon att digitalisering är på väg att stöpa om världen, in i minsta beståndsdel. Och utvecklingen bara accelererar. För chefer handlar det om så gott som alla delar av jobbet – nya spelregler gäller allt från marknadsanalys till organisation och kompetensförsörjning.

Eller som startup-gurun Eric Ries uttryckte det när Chef intervjuade honom i vintras: ”För några år sedan var jag mer tolerant med personer som menade att förändringarna i omvärlden inte angick dem och deras företag, men inte längre. Nu får de personerna mig att tänka på ett favoritcitat: det är inte nödvändigt att förändras – överlevnad är inte obligatorisk.”

Som tur är finns böcker som hjälper till med orienteringen i det nya digitala landskapet – både med överblick och konkreta verktyg. Här är fyra tips på böcker som ger en riktigt bra inblick.

1. Framtidsfråga: Digitalisering

Bok: Machine, Platform, Crowd

MIT-forskarna Andrew McAfee och Erik Brynjolfsson, duon bakom succén The Second Machine Age, har skrivit en bok om att kunna hantera det här omvälvande skiftet. Machine, Platform, Crowd är för chefer som vill ha en intelligent analys av de stora trenderna, kallad ”trippelrevolutionen”, som omformar vår värld. Läsarna får också konkret hjälp med att tänka på den egna organisationens roll i den nya verkligheten. Sammanfattades som Chefbok 2017. Du hittar den i det digitala biblioteket – här.

2. Framtidsfråga: Flexibla organisationer

Bok: Startup-modellen

Hur kan ett företag organisera sig på samma sätt som en framgångsrik startup? Det handlar boken Startup-modellen om. Här visar författaren Eric Ries hur man gör konkret för att införa tänkandet från en startup i alla typer av företag – med alla fördelar som det innebär.
Sammanfattades som Chefbok 2018. Du hittar den i det digitala biblioteket – här.

3. Framtidsfråga: Innovation

Bok: The industries of the future

Alec Ross, rankad som en av de främsta innovationsexperterna i USA, har skrivit en bok för chefer som vill förstå de trender som sveper över världen inom allt från hälsovård till kommunikation över språkbarriärerna — och hur man bäst anpassar sig till den nya verkligheten.
Sammanfattades som Chefbok 2017. Du hittar den i det digitala biblioteket – här. 

4. Framtidsfråga: Agila organisationer

Bok: Det agila företaget

Trots alla snabba förändringar styrs många organisationer fortfarande enligt gamla idéer och med tröga system. Men nya tider kräver nya metoder. Agil styrning, med flexibilitet och decentralisering, stämmer bättre med hur människor och komplexa system egentligen fungerar, enligt specialisterna i ekonomistyrning Lennart Francke och Göran Nilsson.
Sammanfattades som Chefbok 2017. Du hittar den i det digitala biblioteket – här. 

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.