Annika Viklund: ”Vi är för traditionella”

Beslutsfattande
Text: Kristofer Steneberg
Publicerad
”Tidigare har det ansetts bra att chefen är den som vet och kan saker bäst. Det har setts som en svaghet att inte kunna, att söka svar. Men medarbetare vill bidra”, säger Annika Viklund på Vattenfall.

Fem snabba frågor till Annika Viklund, chef för distribution på kraftbolaget Vattenfall, och ny mångfaldsambassadör inom koncernen.

Varför behöver Vattenfall en ambassadör för mångfald?
”För att vi måste bli bättre. Men det här är ingen politisk korrekthetsdiskussion, det här är lösningen på vår affär. Vi är i ett väldigt tufft läge. Vi är mitt i en kraftig förändring och vid förändring måste vi ta hjälp av alla förmågor. Vi måste vara olika, vi behöver bli fler människor som inte tänker som jag”, säger Annika Viklund.

I dag är bara 23 procent av Vattenfalls chefer kvinnor. Vad har ni gjort fel hittills?
”Vi är för traditionella. Vi rekryterar de som är lika oss själva och har inte tillräckligt bra nätverk när vi ska hitta kandidater. Vi har inte ansträngt oss tillräckligt hårt. Vissa delar av koncernen har kommit längre. Elnät är ett exempel som gått från 18 procents kvinnliga chefer 2008 till 50 procent i dag”, säger Annika Viklund.

Hur behöver ledarskapet förändras för att mångfaldsfrågan ska få genomslag?
”En mer prestigelös kultur. Tidigare har det ansetts bra att chefen är den som vet och kan saker bäst. Det har setts som en svaghet att inte kunna, att söka svar. Men medarbetare vill bidra. Med kunskap, med svar på frågor. En duktig chef har förmågan att ta in de bästa hjärnorna för att lösa eller få svar på frågor. Hur gör vi detta? Chefen måste bli en spelfördelare.”

Har du stött på motstånd när du kommer med krav och förändringar till redan hårt pressade chefer?
”Det har hänt. Man har till exempel tyckt att det varit jobbigt att få in många unga men efter ett tag har både chefer och medarbetare kommit över puckeln och får ut mycket mer. Men visst, Chefer och ledare måste våga rekrytera någon som ser annorlunda ut eller som är från en annan bransch”, säger Annika Viklund.

Ge ett konkret exempel när ökad mångfald kan vara bra i Vattenfall?
”Ja. Ta ett planerat elavbrott som exempel: Där är det självklart för oss att undvika julen eftersom vi vet att det är en högtid där få personer vill vara utan el. Men numera tänker vi även på Nouruz och Eid Al-Adha”, säger hon och syftar på persiska och muslimska högtider.

Hur får du ledningsgruppens öra?
”Jag sitter i den. Jag rapporterar till koncernchefen”.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.