Lisa Lindström, Doberman: ”Tillit skapar kreativ kultur”

Hon låter medarbetarna bygga årsbudgeten i lego och är på god väg att införa fyradagarsvecka. Globala designbyrån Dobermans vd Lisa Lindström skyr inga medel för att kreativiteten ska sprudla på jobbet.

Beslutsfattande
Text: Calle Fleur
Publicerad
Lisa Lindström, vd Doberman. Foto: Pressbild

Hur definierar du kreativitet?
”Problemlösning med hjälp av alternativa metoder. Jag ser kreativitet som islossning, metoder som kan användas i förändringsprocesser för att till exempel skapa innovation.”

Ditt bolag designar tjänster och upplevelser åt kunder som kommer till er för att få hjälp med sitt innovationsarbete. Vilka misstag gör chefer som inte lyckas få i gång kreativiteten på sina arbetsplatser?
”Det allra vanligaste är att de glömmer att vara uthålliga. Innovation kommer av en lång kedja av prövningar och misslyckanden. Det räcker inte att ge sitt team uppdrag att komma på en lösning och sedan ge upp om de inte levererar något tillräckligt bra. Chefer måste stå ut med att stå bredvid och titta på när medarbetarna skapar något helt nytt.”

På Doberman har ni roterande medarbetarplatser i ledningsgruppen. Ni gestaltar budgeten i lego för att tydligare visualisera intäkter och utgifter. Ni har infört mötesfria fredagar. Var kommer alla idéer ifrån?
”Från att vi är bra på att säga ja. En ledningsgrupp kan inte bara be medarbetarna att komma med idéer. Du måste fostra en kultur av att våga prova. Vi har till exempel infört mötesfria fredagar, då ingen behöver rapportera vad de gör eller var de är, och är på väg mot fyradagarsvecka. Med en ”kultur av ja” kan någon föreslå roterande medlemskap i ledningsgruppen, där alla får chansen att sitta med ett kvartal var. Det är ju bara att prova!”

Vilken av de här metoderna tycker du att alla organisationer borde ta till sig?
”Ingen.”

 Ingen?
”Allt du räknar upp är manifestationer av en kultur. Ingen kultur är den andra lik, så ingen ska göra som vi gör. Det finns inget magiskt trick. Jag är trött på att folk tror att tricket är att göra budgeten i lego. Det handlar inte om det, utan om att ha ett förhållningssätt till den grupp människor du leder.

Du måste översätta det informationsövertag du har som chef till metoder och processer som funkar i just din organisation, som gör just dina medarbetare delaktiga i besluten.”

Tillit är ett ord som du återkommer till?
”Ja, det är precis vad det handlar om – att på riktigt ge bort sin makt genom att lita på dem omkring dig.”

Att våga släppa kontrollen är en av de allra svåraste chefsutmaningarna som finns. Hur har du lyckats?
”Jag har lärt känna mig själv. Jag gillar mig själv och jag förknippar inte mig själv med bolagets prestationer. Där någonstans börjar det. Du kan aldrig börja lita på någon annan om du hela tiden tror att din egen framgång hänger på det. Men du måste träna på det.”

Så kreativitet är inte en medfödd talang?
”Nej, man måste träna på att våga bidra med idéer eller lösningar som är otraditionella, och att skapa en företagskultur där det känns helt okej att våga.”

Ska det vara kul på jobbet?
”Ja.”

På bilderna på er hemsida leker folk med rockringar och skrattar. Skapar inte det press? Vågar man gå till jobbet om man har en jobbig, grå dag?
”Fast det där är en så felaktig bild av oss. Vi är en bra arbetsplats för att det är sjukt öppet här. Det är inte härligt och mysigt jämt, det är framför allt inte kul hela tiden. Men vi har ett öppet klimat. Det är ruskigt rakt: Har jag en dålig dag förväntas jag berätta om det. Så nej, det är kanske inte viktigt att det är kul, men det är viktigt att det är passionerat.”

Då är det också viktigt att chefen får medarbetarna att förstå att de ska gå hem när arbetsdagen är slut?
”Det handlar om vad ledningen premierar. Jag skulle inte säga att det är jätteviktigt för mig att folk går hem klockan 18, men det är väldigt viktigt att de känner att de får gå hem då. Som chef måste du vara medveten om att vi lever i ett prestationssamhälle där vi oftast premierar högsta prestation i form av leverans, men väldigt sällan ger en high-five till någon som går hem klockan 15.”

Hur viktigt är det att chefen själv föregår med gott exempel här?
”Jag har fått ge upp det. Jag höll på att gå sönder när jag skulle föregå med gott exempel hela tiden. Jag skulle skapa en fantastisk arbetsplats, vara mamma och bara jobba 40 timmar i veckan. Det slutade med att jag skrev alla mejl på kvällen och skickade dem på morgonen. Det höll inte. Så nu mejlar jag på kvällen. Är det att föregå med gott exempel? Jag vet inte. Men jag är transparent. Och jag ljuger inte längre.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.