Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”
”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Det är så oerhört mycket vi inte vet nu. Som chefer, som människor, som varelser längtande efter rörelsefrihet och förutsägbarhet. Vi ser inget tydligt ljus i tunneln, inget tydligt slutdatum för undantagstillståndet, ingen deadline för vår redan prövade uthållighet.
Vi vet inte heller mycket om effekterna av den kris vi går igenom. Hur kommer de som varit eller kommer att bli sjuka att påverkas långsiktigt, hur kommer vår samhällsekonomi att påverkas, hur kommer den långvariga belastningen att påverka vårdsystemet och vårdpersonalen, hur kommer ett snabbframtaget vaccin som massdistribueras att påverka folkhälsan, hur kommer våra demokratier och vår medborgarintegritet att påverkas av akuta pandemiåtgärder. Hur kommer den mentala hälsan att påverkas av långvarig isolering, kraftigt minskad mänsklig kontakt och, för många, det långvariga stresspåslag som kristider skapar?
Jag vet inte, men jag tror. Tror att en av de viktigaste uppgifterna du har som chef nu är att försöka överblicka, förstå och proaktivt agera för dina medarbetares psykiska välmående.
När jag presenterar mig i affärssammanhang brukar jag ibland skoja om att jag är uppvuxen i en datorhall, vilket på sätt och vis är sant. Min pappa var datorhallsentreprenör, jag kan allt om reservkraft och reduntanta system. Den teoretiska basen för skapandet av it-system som inte kan fallera heter på svenska kontinuitetsplanering (eng business continuity). Om detta kunde jag också därför osedvanligt mycket redan som tonåring, vilket ledde till att när jag sedan studerade på universitetet kombinerade jag detta tänk med till exempel teorier om etik, ledarskap och immateriella värden. Det blev intressanta uppsatser som säkert hade lämpat sig väl att ta vidare till forskning. Frågeställningen i utforskandet var helt enkelt: Kan organisationer applicera den proaktiva kontinuitetsplaneringen som traditionellt använts för ”hårda” processer som aldrig kan avstanna, (till exempel it-system), på ”mjuka” processer och värden? Svaret var ja.
Vi kan inte framtidsforska. Vi kan bara gissa. Min gissning är att hantering av ”skuldberget” av medarbetares psykiska påfrestningar som byggs upp nu kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt. Och självklart ingår chefernas egen hälsa i det skuldberget, ur ett ägar- och styrelseperspektiv.
Ok, nog med dystopin nu! Ur min erfarenhet av kontinuitetsplanering kommer nämligen stor optimism. Nästan alla stora verksamhetsavbrott går att förebygga. Med risk- och scenarioanalys, åtgärdsanalys ur ett effektivitetsperspektiv, underbyggda kalkyler kring potentiella framtida kostnader i relation till proaktiva åtgärder.
Till min gissning om ett framtida skuldberg av psykisk ohälsa lägger jag därför en optimistisk rekommendation till er. De som börjar rota i det här systematiskt kommer att komma bäst ur det. Hälsomässigt och ekonomiskt.
Vet du inte var du ska börja? Boka ett förutsättningslöst möte med hr, ekonomi och om ni har en sådan funktion; riskanalys. Börja diskutera hur ni skulle kunna samla in information om mentalt välmående proaktivt, hitta riskerna, hitta lösningarna tidigt. Våga ha ett ekonomiskt perspektiv på långsiktig hälsa.
Och inte minst, ta hand om dig, bara om du mår bra kan du ta hand om andra.
Om Linda Waxin
Gör: Grundare och generalsekreterare, tankesmedjan Ownershift. Styrelsearbetare, varumärkesrådgivare, konceptutvecklare, skribent och föreläsare.
Ålder: 40.
Bor: Lidingö utanför Stockholm.
Familj: Fyra syskon, mamma och chosen family.
Intressen utanför jobbet: Poesi, filosofi, konst, yoga och ny forskning.
Foto från Lindas instagram, @lindawaxin: ”Poesi är viktigt! Om du inte redan hört Amanda Gormans poesi från den amerikanska presidentceremonin tipsar jag om att söka upp den på internet.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.