Ledarskapsparadoxen utmanar chefer att tänka nytt
Det viktigaste verktyget för en framgångsrik ledare är insikten om att ledarskap inte handlar om enkla lösningar — utan om paradoxer. I en intelligent och ofta rolig bok om ledarskap tvingar hyllade föreläsare, forskaren och författaren Alf Rehn läsaren ur de vanliga tankespåren.
Vad handlar ”Ledarskapsparadoxen” om?
Boken är full av smarta observationer och betraktelser om det motsägelsefulla i ett framgångsrikt chefskap. Man kan säga att den ska hjälpa chefer att frigöra sitt tänkande kring ledarskap och ta sig ur de trånga begränsningar som gamla sanningar lurat oss till.
Varför ska chefer läsa boken?
Mer än något annat är boken en källa till inspiration för chefer i alla typer av organisationer. De flesta kan hitta insikter relaterade till just deras situation och testa att göra något annorlunda än de är vana vid.
Vad kan det handla om för paradoxer?
Fulla storyn finns så klart i Chefboken, som du hinner med på bussen hem. Men visst finns det vissa paradoxer som jag tycker är extra tankeväckande. Till exempel detta med att ledarskap så ofta blir synonymt med att lyckas, men det ligger väldigt mycket i att upprepade misslyckanden i bagaget är bland det viktigaste en ledare kan vara med om.
Är författaren själv chef?
Nej, men han är extremt meriterad inom ledarskapsutveckling. Han är professor inom innovation, design, och management, nu verksam i Danmark, tidigare i bland annat Sverige och Finland. Många känner honom också som en underhållande föreläsare och författare till en serie bästsäljande böcker som utmanar uppfattningar vi tar för givna.
Innehåller boken konkreta tips?
Ja, en hel del. Det kan till exempel handla om att man som chef behöver vara noggrann med exakt hur ens resultat ska mätas och utvärderas. Eller att man som ny chef ska se till att faktiskt göra saker som syns, inte bara prata — men att det då ofta är bättre att börja med små saker än stora.
Är det en bok bara för toppchefer och vd:ar?
Nej, det är en bok full av insikter för alla typer av chefer, även om författaren genom boken är tydlig med att ”ledarskap” och ”chefskap” inte alltid behöver vara samma sak.
Vad inspirerade dig mest?
Kanske avsnittet som handlade om att riktigt bra chefer inte är födda med någon superkraft, utan snarare har lärt sig att vara det — exempelvis genom att bli väldigt duktiga på att planera sin tid.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.