Kvinnliga chefer populära i Europa
![](https://chef.se/app/uploads/2013/03/kvinnliga-chefer.jpg)
Undersökningen, som är gjord av bemanningsföretaget Randstad, visar att när det gäller kvinnors möjlighet att avancera till chef tror två av tre svenskar att det är svårare för en kvinna. Drygt hälften av de tillfrågade tror dessutom att kvotering skulle leda till fler kvinnliga chefer.
Sofia Falk, vd för konsultföretaget Wiminvest (och en av projektledarna i Battle of the numbers tillsammans med Chef), tror att det finns ett behov av ledarskap som präglas av värderingar som traditionellt har förknippats med kvinnor, som empati, kommunikation och samhällsansvar.
”Vi behöver ledare som speglar samhället som det ser ut i dag. Det är självklart att det krävs nya sätt att tänka, och det har inte funnits så många kvinnor i ledande positioner tidigare”, säger Sofia Falk.
LÄS OCKSÅ: ”Det är bara att bestämma sig”
Hon tror att en av anledningarna till att det är svårare för kvinnor att bli chefer är att samhället inte är anpassat efter kvinnors situation.
”På många globala företag finns det krav på att du ska ha varit utlandsstationerad för att bli hög chef. Då blir det svårt om du samtidigt förväntas föda barn och vara hemma.”
Det är vanligast att föredra manliga chefer i Kina, Hong Kong, Indien och Malaysia.
Europeiska anställda vill helst ha kvinnliga chefer om de måste välja mellan en kvinnlig eller manlig chef.
Att siffrorna ser något annorlunda ut i Sverige än i övriga Europa tror Sofia Falk handlar om det svenska välfärdssystemet.
”I Storbritannien till exempel har de inte råd att stanna hemma, vilket gör att kvinnorna där är ute och jobbar i högre grad. I Sverige finns det förväntningar från både näringsliv och samhälle att kvinnor ska vara hemma med barnen.”
I världen som helhet tycker 12 av 18 att män passar bättre som chefer.
54 procent av de tillfrågade tror att kvotering skulle få fler företag att anställa kvinnliga chefer.
Undersökningen om synen på kvinnligt och manligt ledarskap bygger på intervjuer med anställda i 32 länder och 400 intervjuer per land.
LÄS OCKSÅ: Vad är problemet?
TEXT: Fredrik Hillvesson
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
![](https://dlejuzwq61njn.cloudfront.net/app/uploads/2024/06/24085133/ikon_paywall_freemium.png)
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.