8 tips: Koppla av med chefig julkultur
Julledigt och extra tid för läsning, tv-serier och annan kultur. Här är Chef-redaktionens bästa kulturtips inför julen – alla med någon form av bäring på ledarskapet.
2034: Meritokratins uppgång och fall av Michael Young (Bok)
Året är 2034. Äntligen har England blivit en fulländad meritokrati, alltså ett samhälle där ansträngning och IQ är avgörande för framgång, och där yrke och position inte längre går i arv. Men varför är folk då så arga?
Michael Youngs dystopiska satir från 1958, med ett nyskrivet förord av Katrine Marçal, är boken som myntade ordet meritokrati – och då inte i någon positiv bemärkelse. På ett underhållande sätt beskriver Young baksidorna med det system som rationellt sett borde vara det bästa, och mekanismerna som får den högutbildade eliten att rättfärdiga extrema löneskillnader.
När samhället delas upp i ”vinnare” och ”förlorare” föraktar till och med de lågutbildade själva dem med sämst utbildning längst ner på samhällsstegen. När ilskan över att ständigt bli betraktad som korkad och lat kokar över, får den självgoda eliten högst där uppe akta sig …
Tankeväckande om det meritokratiska systemet som grogrund för polarisering och populism, och hur ingen är helt igenom ”self made”.
Fredrik Kullberg, reporter
Exit: The Game – Ödestugan (Sällskapsspel)
”Mitt ute i ingenstans går bilen sönder. Som tur är hittar ni en ödestuga där ni kan övernatta. Men nästa morgon går dörren inte att öppna och det sitter järngaller för fönstren. På ett bord ligger det en mystisk bok och en underlig snurrskiva …”
Ett Exit-spel är som ett escape room förpackat i en liten låda. Genom att hjälpas åt att lösa gåtor och kluriga problem samlar spelarna ledtrådar för att kunna ta sig ut ur den imaginära ödestugan.
Gåtorna kan vara ordentligt svåra, även på de lättare nivåerna och spelet är dessutom på tid. Ju snabbare man tar sig ut, desto fler poäng. Kör man fast helt på någon uppgift finns ledtrådar, men de ger poängavdrag.
Här sätts samarbete och, bokstavligen, förmågan att tänka utanför spelets box på prov. Ofta är saker inte alls som de först såg ut att vara. Ta chansen att teambuilda familjen hemma i soffan!
Anna Harvard, grafisk formgivare
Drömmaren – Karen Blixen blir till (Dramaserie, Viaplay)
Hur bygger man sitt personliga varumärke och slår igenom i en tid långt före digitaliseringen? Hur lyckas man behålla sin vision trots motgångar och motstånd?
Dramaserien om Karen Blixen kan onekligen ses med ledarskapsglasögonen på. Här finns förutom historien om ett gripande livsöde, även berättelsen om en karriär i ständig kamp mot härskartekniker, patriarkala strukturer och tuffa ekonomiska förutsättningar.
Efter 17 år i Kenya har Karen Blixen förlorat allt. Hon tvingas återvända sjuk och utblottad till Danmark, där hon är beroende av sin mor och sina syskon med familjer. Fast besluten att uppfylla sin dröm om att bli författare visar Blixen vikten av visioner och att jobba målmedvetet i små steg, hur man nätverkar långt före Linkedin och om hur man kan våga tänka global marknadsföring innan man ens är ett namn lokalt.
Med näst intill ofattbar tro på sig själv och en besatthet av att nå framgång lyckas hon som bekant slå igenom som författare. Men framgången har ett pris.
Om du inte fått nog efter sex avsnitt kan du alltid ta dig an Karen Blixens rika bokskatt – eller, om du redan läst, varför inte läsa om Den afrikanska farmen? Kanske har serien gett dig nya perspektiv.
Cecilia Norrby redaktionschef
Stockholms improvisationsteater (Scenföreställning)
Det mest effektiva sättet att få igång ett smidigare samarbete i ett chefsteam? Improvisationsteater! Något som slogs fast i en studie vid Lunds universitet redan 2014.
Att improvisationsövningar snabbare borde sätta fart på det kreativa tänkandet än en sedvanlig heldag på kursgård är väl egentligen inte en särskilt revolutionerande tanke. Om man nu vågar? För utan manus eller förberedelser kan ju vad som helst hända.
Då jag bänkar mig på Stockholms Improvisationsteater en ljum novemberkväll för att se föreställningen Smak (transparens: där kollegan Anna Harvard är en del av ensemblen) infinner sig snart en viss pirrighet hos mig som åskådare. Vad kommer att ske på scen?
När föreställningen sedan börjar – och vi som tittar på får slänga ur oss ord och begrepp för att därefter se sketcherna att ta form – tar det inte lång tid innan jag ser glöden i kollegans ögon. Dags att kasta sig ut i det okända och med ett öppet sinne lösa hastigt uppkomna situationer!
Lite som utmaningarnas höst 2022 för alla chefer. Eller som för ledarskapet i stort.
Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör
Täljboken (Bok)
Det har varit en ansträngande höst. Världsledarna har huffat, konjunkturen har puffat och farorna i omvärlden har hotat att blåsa ner våra organisationer till grunden.
När jag har kommit hem, hålögd efter ännu något budgetmöte, har jag gång efter annan räddats av min morakniv, täljyxa och skedkniv. Det finns något oerhört tillfredsställande i att metodiskt och omsorgsfullt – med respekt för träets linjer och former – förvandla en vedklabbe till något bestående för eftervärlden.
Är det en slagkraftig metafor för ledarskap? Så klart det är! Känns det läskigt? Täljboken (Hemslöjdens förlag) av Felix Wink och Ragnar Kierkegaard Suttner är en superbra ingång till denna analoga drömvärld – och ett bra julklappstips!
Calle Fleur, chefredaktör
Made in Sweden and Best of Blacknuss (Dubbel-lp)
Dansade du på klubben Blacknuss i början på 90-talet? Inte osannolikt om du bodde i Stockholm och gillade dansant R&B-musik och klubbande.
I år fyller musikkollektivet och institutionen Blacknuss 30 år. Det har firats med en konsert i Stockholms Konserthus och ett skivsläpp. Dubbelskivan innehåller debuten Made in Sweden (1994) och Best of Blacknuss, en samling utvalda låtar fram till i dag. Många tunga namn har passerat revy i Blacknuss och några storheter som Esbjörn Svensson, Malando Gassama och Christian Falk har sorgligt nog lämnat oss i förtid.
I Blacknuss står det kollektiva ledarskapet i fokus. Informell ledare är kanske ändå trummisen och grundaren Martin Jonsson. Christian Falk hade också en viktig ledarroll. ”När Christian Falk började dj:a hos oss bestämde vi oss för att börja producera ihop. Det resulterade i bandets två första skivor”, säger Martin Jonsson till magasinet Kingsize.
Men i Blacknuss finns ingen som behöver glänsa mer än någon annan. Här får namn som Lisa Nilsson, Robyn, Titiyo och Mary N’Diaye samsas vid sångmikrofonen. Namnet Blacknuss är taget från den inflytelserika jazzsaxofonisten Rahsaan Roland Kirks skiva med samma titel. Han hade en förmåga att kunna spela med flera saxofoner samtidigt i munnen.
Tom Sörhuus, art director
Delhi Crime (Kriminaldrama, Netflix)
Mitt i Delhi, med en poliskår som går på knäna och opportunistiska ligister som utnyttjar situationen, sker en gruppvåldtäkt ombord på en buss. Indien kastas in i ett tillstånd av upprördhet och chock.
Det indiska kriminaldramat Delhi Crime baseras på en verklig händelse som inträffade för några år sedan. En spännande skildring av hur den kvinnliga polischefen Vartika kämpar i motvind på många plan i ett land på randen av kaos.
Ännu en polisdramaserie, tänker ni kanske, men det är så långt ifrån Den tunna blå linjen man kan komma. Delhi Crime visar inget våld, men håller inte tillbaka med de grova beskrivningarna av det avskyvärda brottet. Arbetskulturen, synen på människor och auktoritet skiljer sig avsevärt mot förhållandena i Sverige.
Polischefen Vartika blir pressad från alla håll att jobba snabbare, trots knappa resurser. Hennes grupp försöker avvärja arga demonstranter utanför polisstationen samtidigt som de kämpar med att hålla sin egen ilska tillbaka.
Vartika är en modig ledare. Hon är rättvis, ser potential i medarbetare, leder med hela handen och kämpar med lata poliser som fuskar sig fram och inte orkar göra sitt jobb, samtidigt som hon i alla lägen coachar dem att göra rätt och försvarar dem utåt.
Serien är bland mycket annat en lektion i ledarskap.
Sofia Berry, grafisk formgivare
The Science of Happiness (MOOC-kurs)
Handelshögskolan i Stockholm slog just rekord med den största tillvalskursen i dess historia – Happiness & Wellbeing. Så eftertraktad är denna kunskap i positiv psykologi. För vad kan vara viktigare än ens eget och medarbetarnas välmående – vi vet ju vid det här laget att det är intimt sammankopplat med kreativitet, produktivitet och företagets resultat.
Men du behöver inte ta vägen förbi Handels utan kan gå direkt till originalkällan. Den berömde professorn Dacher Keltner, grundare av Greater Good Science Center vid Berkeley University, leder tillsammans med sin kollega, vetenskapsdirektören Emiliana Simon-Thomas, ”The Science of Happiness”. En 11-veckors MOOC-kurs, helt gratis på nätet.
Kursen är en av de absolut mest populäraste utbildningarna på EDX-plattformen. Efter genomgången kurs rapporterar deltagarna om signifikanta ökningar i välmående samt minskad stress.
Sara Hammarkrantz, reporter
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.