Studie: Kontorsmiljön avgörande för motivationen

Om du som chef känner oro över hur dina medarbetare ska hålla motivationen vid liv när det är dags att gå tillbaka till kontoret är du inte ensam. Var tredje medarbetare mellan 35 och 49 år tvivlar nämligen på att arbetsgivarna kommer kunna skapa motivationen för att de ska komma in till kontoret. Det visar undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av MER Arkitekter.

Arbetsmiljö
Publicerad

Vad

Fler faktorer än lön har motivationshöjande effekt.

Nytta

Välfungerande kontor kan vara framgångsfaktor.
Kontorslandskap

I Sifos undersökning ställs frågan till medarbetare om deras inställning till kontorsarbete i och med att restriktionerna slopades den 29 september 2021. Det visar sig att det är fler faktorer än den klassiska lönefrågan som kan ha motivationshöjande effekt.

Niklas Larsén som är vd på MER Arkitekter lyfter fram att det å ena sidan finns personer som ser fram emot att träffa fler kollegor fysiskt samtidigt som det å andra sidan finns personer som blivit väldigt förtjusta i att kunna kombinera vardagspusslet med arbetsfokus.

”Det är tydligt att många undrar hur arbetsgivaren kommer att skapa motivation nog för att ta sig från hemmakontoret. Det vi ser är en oro från båda håll: “hur ska min arbetsgivare se till att jag är motiverad och kan utföra mitt jobb”, respektive ’hur ska vi kunna behålla talangerna?’ ”, säger Larsén.

När kontorsarbetare och tjänstemän fick svara på frågan ”Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?” gavs öppna svar. Omkring 46 procent valde att svara ingenting eller att inte svara alls på frågan. Men av övriga respondenter uppgav (595 personer) 27 procent att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor. Bara 2 procent uppgav att högre lön skulle motivera mer, och 1 procent uppgav att de skulle bli mer motiverade om de fick ta med sig sin hund. Svar som kan vara överraskande för arbetsgivare menar Niklas Larsén.

”Organisationer tror ofta att det enda som kan motivera personal är högre löner och fler förmåner, men undersökningen visar att de flesta bara vill ha ett fungerande och motiverande kontor”, säger han.

Aspekter som kan spela roll enligt Larsén är oro för trängsel, att det inte finns rätt teknik, plats att hålla digitala möten utan att behöva sitta med datorn i knät i en telefonhytt, men också en oro för att kunna arbeta ostört.

”Om inte arbetsgivaren tar sitt ansvar här kommer det att uppstå en krock mellan arbetsgivare och anställda”, säger han och hoppas att fler ska värdera kontorsmiljön som ett affärskritiskt verktyg.

”Kontorsmiljön betyder mer än att inhysa folk eller att ha ett coolt fikarum. Organisationer och ledare måste nu skapa motiverande miljöer där människor vill och framför allt kan jobba efter de nya förhållandena”.

Utdrag från undersökningen som gjordes 13-20 september 2021

  • 4 av 10 (38%) anger att arbetsgivaren kan ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter nya behov
  • Var tredje person mellan 35 och 49 år (34%) tror att arbetsgivarna kommer ha svårt att skapa motivation för att de ska komma in till kontoret
  • 4 av 10 18–34-åringar (42%) tror att arbetsgivarna kommer ha svårigheter att anpassa kontorsmiljön framöver.
  • Äldre har större tillförsikt än yngre inför kontorsåtergången
  • 2 av 10 unga (19%) har lågt förtroende till att arbetsgivaren löser återgången på ett bra sätt.
  • På frågan ”Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?” gavs öppna svar. Omkring 46% valde att inte svara alls på frågan men av övriga respondenter (595 personer) uppgav 27% att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor. Bara 1% uppger att de skulle bli mer motiverade om de fick ta med sig sin hund.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.