»Jag håller inte på med det«

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Det har gått tio år sedan din bestseller »Tio tankar om tid«. Vad har hänt?
»Vi har gett upp. För tio år sedan försökte alla klara allt. Det försöker inte så många längre. I stället har vi gett efter för de små tankarna, små tingen och snabba händelserna. Hade jag trott att utvecklingen stannade där hade det varit sorgligt. Men jag tror att vi kommer att tröttna. Vi får se den här tiden som en chans att slappna av och komma på något nytt.«

Har tiden för reflektion försvunnit?
»Egentligen har den aldrig varit så stor som nu. Men vi har vant oss vid att tala i termer av ’vad gör du nu?’ och ’var är du?’. Om man sysslar för mycket med det, finns det inget annat i ens huvud heller.«

Gör inte fokus på detaljer att man tappar helheten?

»Absolut. Men vi kan inte tänka bort bloggarna och twittrandet. Uppenbart fyller de en viktig funktion. Som chef vill man ha koll. Nu kan vi både resa och ha koll på flocken. Mobiler och de sociala medierna har inte fått genomslag för att tekniken är så smart, utan för att de svarar mot ett djupt uppdämt mänskligt behov.«

Hur förhåller du dig själv till blogg och twitter?
»Jag håller inte på med det. Jag tycker att båda är för tråkiga eftersom det inte står något där.«

Hur har utvecklingen påverkat chefens vardag?
»Vissa har glömt att man måste jobba på mänskliga premisser. Varken du eller jag eller någon annan är sekundsnabb. Vi vill ha chefer som har en längre tidshorisont än vi själva. Chefer har fått så korta tidsperspektiv, det stämmer inte med hur det är att vara chef över människor.«

Vad är faran med att leva för mycket i det kortsiktiga?

»Jag brukar hävda att det är bäst att ta ut glädjen i förskott, för det är den enda glädje man kan vara säker på. Dessutom får man något att längta efter. Att gå omkring och vara framtung, att bära framtiden med sig, det tror jag är väldigt bra för oss.«

Du skriver att livet har blivit lugnare, hur menar du?

»Det har att göra med att vi har gett upp. Att vi inte krampaktigt försöker hålla fast vid att alltid vara tillgängliga. Om man ger upp det blir livet lugnare. Då har man inte krampen i att man egentligen vill något annat.«

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.