Inför pensionen – se upp för lönlöst lönelyft

Hört talas om lönekapning? Det är när lönelyft efter 60 inte ger mot svarande utväxling på tjänstepensionen. I värsta fall kan det innebära flera tusenlappar färre i pension. Pensionsexperten Tomas Carlsson reder ut begreppen och hur du bäst undviker fallgroparna.

Ekonomi
Publicerad
Grafik: Anna Harvard

Om du är en av de hundratusentals personer som får premier inbetalda till tjänstepensionen ITP 2, och får en löneförhöjning när du är mellan 60 och 65 år, kommer du sannolikt att påverkas av reglerna för lönekapning.

Parterna har nämligen bestämt att beräkningsgrunden för ITP 2 för de som fyllt 60 bara får stiga ungefär lika mycket som den genomsnittliga löneökningen i Sverige.

Blir lönepåslaget större än så, ger det inte motsvarande utväxling i beräkningen av ITP 2, ITPK och familjepensionen. 

Tomas Carlsson

En orsak annars är att stora lönelyft sent i karriären skulle bli väldigt dyra för arbetsgivaren. Kanske så dyra att lönen inte skulle kunna höjas alls, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

”Konstruktionen ser ut som en trappa. Ju närmare pensionsdagen du kommer, desto större blir lönekapningen. Majoriteten av dem med ITP 2 påverkas i någon mån, men man tänker inte alltid på det då effekten ofta är blygsam och inskränker sig till hundralappar”, säger Tomas Carlsson.

”Samtidigt finns vissa som blir både ledsna och upprörda när de upptäcker att deras tjänstepension blir tusentals kronor lägre än förväntat på grund av lönekapning”, fortsätter han.

Typsituationen för sådana kallduschar är när en relativt högavlönad person, exempelvis en chef, blir av med jobbet, går ner till deltid, tar tjänstledigt eller byter till ett låglönejobb i sena 50-årsåldern.

För att sedan återgå till en betydligt högre lönenivå vid 60 plus.

”När lönen på så sätt kanske nästan fördubblas med kort tid kvar till pension, påverkar det lönekapningen väldigt mycket, vilket kan upplevas som orättvist”, säger Tomas Carlsson.

”Man bör som 55-plussare vara uppmärksam på de val man gör i arbetslivet.”

Hur bör man agera för att slippa den upplevelsen?

”Jag vill alltså inte överdriva problematiken, det här är ofta kopplat till speciella och oturliga omständigheter, exempelvis till följd av uppsägning”, svarar pensionsexperten.

”Med det sagt bör man som 55-plussare vara uppmärksam på de val man gör i arbetslivet och vara medveten om hur ens beslut påverkar pensionen. Den som jobbar deltid och vill gå upp till heltid bör göra det före 60, om möjligheten finns. Likaså bör den som siktar på ett stort lönelyft försöka få till det före 60, för att ökningen ska bli pensionsgrundande.”

Och en annan sak: Behöver du verkligen tjänstebil?

För att få så hög pension som möjligt kan det vara värt att lösa in den typen av förmåner som tjänstebil mot högre lön innan du fyller 60 för att lönen ska påverka pensionen, menar Tomas Carlsson.

”Gör du det däremot efter 60 år, finns risk att lönepåslaget inte blir pensionsmedförande fullt ut.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.