Halva föräldraledigheten en dröm för manliga chefer

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Vi vill ha halva ledigheten! Det är det tydligaste budskapet i Chefs undersökning, som omfattar 600 chefer. Av männen vill tre av fyra ta ut minst 40 procent och en av fyra minst 80 procent av föräldraledigheten.

Men siffrorna är väldigt långt ifrån verkligheten. Precis som bland svenskar i allmänhet är det kvinnorna i chefsposition som är hemma med barnen. Männen jobbar.

Enligt Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman är tradition, norm, ekonomi och kvinnors ”ovilja” att dela några av orsakerna. Men arbetsgivarna bär en del av ansvaret:
»I studier brukar även anges att män ofta känner att det är ovälkommet från arbetsgivarens sida att de tar ut föräldraledighet alternativt att man signalerar att man inte är intresserad av en karriär«, säger Agneta Broberg.

Nästan fyra gånger så många kvinnor som män anser att föräldraledigheten påverkat deras karriärmöjligheter negativt, visar Chefs undersökning.

»Så länge det i praktiken är kvinnor som tar ut en betydligt större del av föräldraledigheten och därmed är frånvarande från arbetet i högre utsträckning kommer kvinnor generellt att uppfattas som en mer osäker arbetskraft av arbetsgivarna vilket visar sig vid rekrytering, lönesättning och arbetsledning«, säger Agneta Broberg.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.