Forskning: Elittränarens hemliga metoder avslöjade

Som chef har du mycket att lära av de mest framgångsrika elitidrotts­klubbarna, visar ny forskning. ”Det gäller särskilt om målet är att bli högpresterande”, säger professor Stefan Tengblad som tipsar om hur du bäst drar nytta av topplagens ledarskapshemligheter i din chefsvardag.

Beslutsfattande
Publicerad

Medan vissa elitidrottsklubbar håller sig kvar i toppskiktet av de högsta ligorna i åratal eller decennier, fastnar andra i mitten eller åker ur med jämna mellanrum.

Hur bär sig de särskilt framgångsrika klubbarna åt? Vad är hemligheten bakom deras över tid så lysande resultat? Och vad kan du som chef lära av de mest guldkantade elitidrottsledarna?

Det är frågor som besvaras i nya boken Vinnande ledarskap, som bygger på en vetenskaplig studie av hur nio elitlag i fyra av de populäraste lagidrotterna organiserat sin verksamhet, bland dem IFK Göteborg (herrfotboll), Luleå Basket (dam) Luleå Hockey (herr) och IK Sävehof (dam- och herrhandboll). Lag som i skrivande stund sammanlagt erövrat inte mindre än 54 SM-guld under de senaste tre decennierna.

”Trots skillnader i klubbarnas upp-byggnad och storlek, finns ett antal gemensamma framgångsfaktorer som gör att lagen presterar på topp år efter år”, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde, som tillsammans med seniorprofessor Margareta Oudhuis är bokens redaktör.

Genom intervjuer med klubbledare, marknads- och ekonomiansvariga, tränare, spelare och många fler har forskarna analyserat dessa faktorer på djupet. Stefan Tengblad framhåller att de arbetssätt och teorier som tillämpas av elitklubbarna sällan går att översätta till det vanliga arbetslivet rakt av, och att långt ifrån allt som sker i den högpresterande idrottsvärlden är föredömligt.

”Där råder en ibland omänsklig press på tränare och klubbledare, samtidigt som trasslig ekonomi och hög omsättning av spelare är ganska vanliga problem. Samtidigt menar vi att det finns mycket att lära och låta sig inspireras av, särskilt för chefer i organisationer som har som mål att bli högpresterande.”

Här är hemligheterna bakom elitlagens framgångssagor – och forskarnas tips på hur du bäst kan tillämpa toppklubbarnas framgångsfaktorer i din chefsvardag.

1) Faciliteter i toppklass

Att förbättra de yttre förutsättningarna för att spelarna ska prestera så bra som möjligt är typiskt för högpresterande idrottsklubbar. En högklassig arena, fräscha träningsanläggningar och effektiv logistik i samband med bortamatcher ger starkt intryck av organisation, professionalitet och engagemang.

Lärdomar för dig som chef: Sträva efter en arbetsmiljö där medarbetarna får arbeta i moderna och ljusa lokaler, i mindre grupper och med ändamålsenliga kringfunktioner.

2) Sammansvetsat lag

Att svetsa samman lagkänslan är något av en paradgren för de mest framgångsrika elitidrottsklubbarna. Tränare och spelare skapar en balans mellan individ och kollektiv, en anda där värderingar och mål är tydliga. På så vis åstadkommer de storverk tillsammans.

Lärdomar för dig som chef: Visa på värdet av en god arbetsgemenskap. Ge feedback och bekräftelse. Tydliggör medarbetarnas roller och vilka konsekvenserna blir om någon inte fullföljer sitt uppdrag.

3) Rutinerna i ryggmärgen

Genom att nöta in en tydlig spelfilosofi med mönster som sitter i ryggmärgen går det att uppnå goda resultat till mindre ansträngning.

Lärdomar för dig som chef: I arbetslivet kan det vara svårt att skapa så enhetliga processer som på idrottsplanen, men välfungerande rutiner är ändå av stor betydelse. Se till att medarbetarna vet vad de ska göra för att nå produktionsmålen. På så vis frigörs tid och energi för förbättringar och innovation.

4) Skapa en vinnaranda

Viljan att bli bäst är en närmast självklar utgångspunkt i idrottslivet. De bästa idrottsledarna stirrar sig emellertid inte blinda på slutresultatet, utan håller också oavbrutet ett öga på de enskilda spelarnas prestationer och vad i dessa som går att förbättra.

Lärdomar för dig som chef: Skapa en öppen, positiv och välkomnande kultur för nya medlemmar, där du ställer tuffa krav men samtidigt driver ett utvecklingsarbete där ni hjälper varandra framåt.

5) Fokus och flyt

De bästa idrottsledarna sprider en känsla av trygghet, acceptans, spelglädje och lustfylldhet som gör att tid och rum försvinner och målen trillar in nästan av sig själva. En känsla som kan vara svår att få grepp om men ofta kokar ner till tron på den egna förmågan och en total koncentration på uppgiften.

Lärdomar för dig som chef: Låt medarbetarna koncentrera sig på det egna arbetet, slippa ovidkommande störningsmoment och ständiga ”utryckningar”. Att få lov att misslyckas och veta att man får chansen att pröva igen kan vara ett sätt att uppnå det eftertraktade flytet.

6) Öppna för omvärlden

Få organisationer är lika beroende av goda relationer med omvärlden som elitidrottsklubbarna, ständigt bevakade av fansen och omskrivna av medierna som de är. För klubbarna är det snudd på livsnödvändigt att ständigt knyta nya vänskapsband och ”bjuda tillbaka” till sin trogna publik.

Lärdomar för dig som chef: Låt dig inspireras av de många gånger stora och viktiga samhällsorienterade aktiviteter som klubbarna är delaktiga i. Även din organisation kan tjäna på vidgade rela-tioner med samhället.

7) Pengar är inte allt

En betydande skillnad mellan elit-idrottsklubbarna och stora delar av det övriga arbetslivet är att pengar är ett medel för att uppnå sportsliga resultat, snarare än ett mål i sig.

Lärdomar för dig som chef: Att inte alltid arbeta för pengar, utan för något som känns meningsfullt och roligt, kan visa sig klokt och mest hållbart i längden.

8) Vårda potentialen

Få eller inga andra typer av organisationer är så orienterade mot att värva och utveckla talanger som högpresterande idrottsklubbar. En konst som kräver djupa kunskaper om den egna klubben och stor lyhördhet för vilka kompetenser som finns och behövs.

Lärdomar för dig som chef: Lägg större vikt vid att identifiera och förädla potentialen bland de medarbetare du redan har.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.