Forskare varnar: Googla jobbkandidaten kan leda dig fel
Informationssökning och bakgrundskontroller på Internet är ett vanligt komplement vid rekryteringar. Men forskare varnar för felkällor.
Att googla jobbkandidaterna, skrolla i deras bildflöden på Instagram och kolla vad de ”lajkat” på Facebook ger snabbt och enkelt en mer fullständig och ”sann” bild av vem man har att göra med, är förhoppningen.
Nu visar det sig att sökningarna ofta är ologiska och tidsslukande, bara undantagsvis utgår från en kravprofil och i värsta fall även integritetskränkande.
”När vi sammanfattar analysen av hur nätgranskningarna görs, framträder bilden av en metod som i dag tillämpas mycket osystematiskt”, skriver Anna Hedenius och Christel Backman vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Forskarna ger exempel på hur nätsökningar gjorts på endast en av de sökande till en tjänst, utan annat motiv än att rekryteraren blivit nyfiken på just den personen.
Uppgifter kring sexualitet, hälsa, trostillhörighet, etnicitet, politiskt engagemang och annat känsligt kan dyka upp i sökningarna och leda till medveten eller omedveten diskriminering.
Forskarna efterlyser nu ett mer kritiskt förhållningssätt, så att inte rekryteringsprocesserna blir för lika de nyfikenhetsdrivna googlingar som många kanske gör på en ny granne eller en kändis.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.