Fem påvliga lektioner i ledarskap
Vad gäller attityder och idéer inom den konservativa katolska kyrkan finns en del kvar att önska i det moderna samhället, men påvens organisatoriska arbetssätt visar på någon typ av förändringsvilja. Här finns lärdomar att dra. Fastcompany har med anledning av påvens rundresa i USA listat fem metoder som kan vara värda att titta närmare på:
Tillgänglighet: På sin första dag som påve bjöd Franciskus in allmänheten att välsigna honom istället för tvärtom. Han åker buss med sitt följe istället för skottsäker limousin. Han bjuder hemlösa på födelsedagslunch. Tillgänglighet hos en ledare är ett sätt att skapa lojalitet och ge en bra grogrund för andra utbyten, skriver Fastcompany.
Närvaro på sociala medier: Påven har inte ett, utan nio olika Twitterkonton på olika språk. Det engelska @Pontifex har över 7 miljoner följare. Tonen är viktig – ödmjuk, inbjudande och pluralistisk. Påven har även använt Youtube för att lansera kampanjer. Sociala medier är en demokratisk plattform för ledare att påverka och marknadsföra ideer – med syfte att skapa dialog, inte basunera ut ett budskap från ovan.
Främjande av platt organisation: Påven har justerat och delegerat några av de traditionella påvliga uppgifterna. Han har begränsat användandet av titeln ”monsignor” för att minska känslan av hierarki mellan präster och troende. Att ”platta ut” en organisation kan vara ett bra sätt för en ledare att implementera sin vision.
Risktagande: Påven har sträckt ut en hand till ateister och tagit ställning för homosexuellas och frånskildas rätt att inkluderas i kyrkan, något som orsakat konflikter med mer konservativa krafter inom katolicismen. Det är lätt som ledare att stirra sig blind på eventuella misslyckanden, men risktagande är ett bra sätt att utvecklas på.
Värdesätta sina medarbetares åsikter: Påven gjorde om Biskopssynoden från ceremoniell sammanslutning till beslutande organ och har arbetat för att ändra biskopsämbetets fokus till mer pastorala aktiviteter, grundat på devisen att mänskliga relationer är viktigast. Medarbetare och deras färdigheter är viktiga för att uppnå förändring – som ledare är det din uppgift att utveckla dem.
LÄS OCKSÅ:
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.