Får nya chefen dig att hata jobbet du älskar? Här är 7 strategier

Du älskar ditt jobb. Men allt förändras när du själv får en ny chef du inte riktigt klickar med. Här får du sju strategier på hur du ska tänka och agera.

Krisledarskap
Publicerad

Du kunde inte trivas mer på jobbet. Du är en schysst chef och kollega, en lagspelare, och du har bra arbetsrelationer med medarbetarna.

Men så får du själv en ny chef. Och allt du älskade med jobbet förvandlas plötsligt till en källa av ångest och frustration.

”Att få en ny chef kan skaka om hela din värld. Du måste anpassa dig till en ny ledarskapsstil och personlighet, kanske är personen inte lika trevlig som din förra chef, eller har andra prioriteringar. Du börjar om från början”, säger Mary Abbajay, författare till böcker som Succeed with Any Type of Boss, till Harvard Business Review (HBR).

Nyckeln är att anpassa sig till den nya situationen.

”Istället för att längta tillbaka till det som har varit, se det som en möjlighet till lärdom. En ny chef betyder i grund och botten att du har ett helt nytt jobb”, kommenterar organisationspsykologen Connie Noonan Hadley, till HBR.

Här är experternas sju strategier till dig som har en ny chef du inte helt kommer överens med.

Nya chefen får dig att hata jobbet du älskar – 7 strategier

1. Tänk positivt
Det är helt naturligt att sakna din gamla chef. Men förändring är oundvikligt. Är du fast i ett mönster som inte gör dig gott? Du behöver självreflektera och kontrollera ditt mindset. Påminn dig själv att du gillar ditt jobb – och att det bara är en temporär förändring i början. Vem vet, med tiden kanske du börjar gilla nya chefen.

2. Ha empati
Nya chefen kan vilja visa prov på beslutsfattande – och genomför då förändringar bara för att visa sig på styva linan. Här behöver du se saken från hens perspektiv. Nya chefen är måhända nervös, samtidigt som denne försöker lära sig jobbet. Är hen satt på sin tjänst för att få i stånd omvälvande förändringar? Försök att komma underfund med nya chefens mål.

3. Fokusera på nya chefens prioriteringar
Att fundera på hur du ska kunna ha en bra arbetsrelation med din nya chef kan kräva stor tankemöda och observationsförmåga. Du behöver verkligen förstå personens prioriteringar, och vad denne föredrar i olika arbetssituationer. Om det ändå är något som skaver, prata med nya chefens gamla kollegor. Kanske kan du lära dig något av dem.

4. Ha en approach av ”ja, och”
Du kanske blir defensiv när nya chefen börjar, eller tvärtom, ovanligt insmickrande. Försök hitta en medelväg, råder experterna på HBR. Supporta din chef, och ge hen ärlig feedback. En ”ja, och”-mentalitet kan hjälpa. Alltså, bygg på chefens idé, och ge dina egna synpunkter och perspektiv.

5. Var ditt bästa jag
Att bli irriterad över att du kommer behöva bevisa dig inför din nya chef är fullt förståeligt. Ändå måste det göras. Din nya chef behöver lära känna dig och hur du arbetar. Ta det inte personligt, fokusera på dina egna mål och på att nå dem. Du ska visa och vara ditt allra bästa jobbjag, och få chefen att förstå varför du är ovärderlig.

6. Fundera på om ni behöver börja om
Om spänningarna mellan dig och nya chefen är allt för stora, fundera på om ni behöver starta om från början. Ta upp ämnet på ett delikat sätt. Är din chef en direkt person, eller mer velig? Anpassa ditt sätt att närma dig hen. Säg något uppmuntrande i början, för att sedan gå på kärnan.

7. När sista måttet är rågat
Gör din nya chef dig så pass olycklig att du funderar på att sluta? Här behöver du verkligen fundera på för- och nackdelar. Om du fortfarande gillar jobbet, organisationen och de andra kollegorna, är det troligtvis värt att stanna och försöka få det att funka. Ge det sex månader, säger experterna. Men, om du har väntat och försökt, så kan det vara på sin plats att börja se dig om efter en ny tjänst, antingen inom organisationen eller någon helt annanstans.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.