Fanny Widman – humor och allvar i jämställdhetskampen

Unga ledare 2023 Fanny Widman var en typiskt duktig flicka men vägrade acceptera det förtryck hon utsattes för som kvinna. I dag frontar hon kvinnors lika rättigheter med podden Fannys förebilder.

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Fanny Widman. Unga ledare 2023. Foto: Samuel Unéus

Fanny Widman poddar, föreläser och modererar samt roar och upprör i sociala medier.

Sedan starten av podden Fannys förebilder har hon hunnit göra 226 avsnitt och fått ett antal stora namn att bekänna färg i jämställdhetsproblematiken.

I år har hon fått Unizons ledarskapspris och släpper inom kort sin andra bok.

Du jobbade som säljare i it-och mediebranschen, varifrån kom din drivkraft att kliva in och driva jämställdhetsfrågan?

”Jag ville göra karriär, bli vd eller marknadschef, men blev förminskad och hindrad på grund av mitt kön. När jag insåg att jag inte hade samma förutsättningar att lyckas som en kille blev jag frustrerad och arg och ville hitta ett sätt att omvandla det till att agera. Så min drivkraft kommer ur viljan att förändra.”

Vad gör dig till en bra ledare?

”Jag är autentisk och transparent, det vill säga likadan i många situationer. Jag kan självklart anpassa mig men vågar också vara lite konstig, det vill säga mig själv. Det skapar transparens och trovärdighet. Jag skulle också vilja tro att jag är inkluderande och får människor att känna sig sedda, eftersom jag är bra på att aktivt lyssna på andra. ’Man känner sig omtyckt när man är med mig’, var en kommentar jag fick. Det tycker jag är en fantastisk ledaregenskap och en fin komplimang.”

Ur ett ledarperspektiv, varför är jämställdhetsfrågan så viktig?

”Det är en affärskritisk fråga. Det handlar om perspektiv och innovation. Jämställdhet skapar lönsamhet, välmående, bättre relationer. Det räcker inte att säga att det har med medmänsklighet att göra, utan vi behöver prata om lönsamhet och affärsmässighet, vilket är tröttsamt men också vår verklighet. I vår värld behöver man prata om vad folk tjänar på jämställdhet.”

Vad gör du om tio år?

”Min mamma vill att jag ska bli jämställdhetsminister, men jag vill inte ge mig in i politiken. Jag jobbar inte heller med så långsiktiga planer för jag tror att man begränsar sig och inte ser det som dyker upp på vägen. Men om tio år har jag fått med Michelle Obama i podden, för den kommer ju att finnas i 257 år till, för det är först då vi bli jämställda – om vi fortsätter att utvecklas i den här långsamma takten – enligt World Economic Forum.”

fanny widman

Ålder: 33 år.

Gör: Driver podden Fannys förebilder, föreläser om jämställdhet.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.