6 vanliga fallgropar när du rekryterar vikarier
Semester, sol – och sommarjobbare som ska tas om hand.
Advokat Dino Kalamujic är specialist inom arbetsrätt vid advokatfirman DLA Nordic. Han har tagit fram en lista med sex punkter över vad du som arbetsgivare bör tänka på inför rekryteringen av semestervikarier eller sommarjobbare – och hur du undviker de vanligaste fallgroparna:
1. Skriv anställningsavtal
”Att skriva ett anställningsavtal är A och O när man ska anställa sommarjobbare. Tänk på att anställningsform inte är samma sak som avlöningsform – ”timanställning” är inte en anställningsform enligt LAS, utan kan antingen vara en tidsbegränsad anställning eller en tillsvidareanställning som avlönas per arbetad timme”, säger Dino Kalamujic.
2. Välj rätt anställningsform
”Huvudregeln i LAS är att en anställning gäller tillsvidare men det går också att avtala om att en anställning ska vara tidsbegränsad, det vill säga gälla för en viss tid. För att ett tidsbegränsat anställningsavtal ska gälla måste avtalet uttryckligen ange vilken tidpunkt anställningen ska upphöra. I annat fall är risken stor att avtalet kan tolkas som att parterna ingått ett avtal om en tillsvidareanställning. Om du som arbetsgivare i strid med LAS avbryter en tidsbegränsad anställning blir du skadeståndsskyldig gentemot arbetstagaren.”
3. Håll koll på reglerna för minderåriga
”För både minderåriga och vuxna gäller arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. När du ska anställa någon som är under 18 år gäller även särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter. Bryter du mot någon av dessa regler kan du enligt arbetsmiljölagen bli skyldig att betala böter.”
4. Solskensavtal
”I vanliga fall måste man som arbetsgivare lämna besked om ändrade arbetstider minst två veckor i förväg. Ett sådant besked får dock lämnas kortare tid i förväg, om ”verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses” ger anledning till det. Även om man skickar hem någon vid till exempel dåligt väder måste man ändå betala ut lön för den avtalade tiden.”
5. Rätt till sjuklön
”En arbetstagare har rätt att vid sjukdom behålla lön och andra anställningsförmåner (sjuklön). Arbetstagarens rätt till sjuklön gäller från och med den första dagen av anställningstiden. Är den avtalade anställningstiden kortare än en månad inträder dock rätten till sjuklön endast om arbetstagaren tillträtt anställningen och därefter varit anställd fjorton kalenderdagar i följd. Dag då arbetstagaren varit frånvarande utan giltigt skäl räknas inte.” Här hittar du mall för förstadagsintyg!
6. Undvik de vanligaste fallgroparna
a) Kartlägg arbetsbehovet i verksamheten innan du skriver avtal. Avtalad lön och antal arbetstimmar gäller även om det visar sig bli mindre att göra än vad du trodde från början.
b) Kolla upp vilken minimilön som gäller enligt kollektivavtalet innan du skriver avtal.
c) Om anställningen är kortare än tre månader bör du avtala med arbetstagaren om att inte lägga ut någon semester utan att denne istället ska få semesterersättning.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.