Elaine Eksvärd: ”Varje arbetsplats borde ha digitala spelregler” 

Retorikexperten Elaine Eksvärd tipsar om retorik på jobbet och i alla vardagens sammanhang i Snacka snyggare: Den stora boken om vardagsretorik. Det är en bok man kan ha nytta av både som chef och medarbetare.

Kommunikation
Publicerad
Retorikexperten Elaine Eksvärd

Hur kan jag som chef hjälpa mina tystare medarbetare att ta för sig mer? 

”Många förväxlar att ”ta ordet” med att man behöver ha ett stort ego. Men du behöver inte synas, du behöver bara bidra. Ge dem den tankeknuten! Det är inte du som är i centrum, det är det du säger. Du tar inte plats, du bidrar. Det är annars ofta inte de bästa idéerna som kommer fram i ett möte, utan den bästa retoriken.”

Kan jag göra något i själva mötesagendan också för att lyfta fram de här personerna? 

”Introverta personer gillar inte överraskningar, så jag skulle förekomma och säga att ”jag kommer att ge dig en fråga”. Introverta kan annars känna sig attackerade när man vänder sig till dem i ett möte.”

Vad är det vanligaste felet jag gör som chef när mina medarbetare ska tala? 

”Ofta finns det en kronisk kritiker som vill sabba eller någon som kidnappar mötet med en annan ”viktigare” fråga. Många chefer låter sig utpressas av sådana informella ledare. Där kan man istället behöva bryta in och säga att det var en viktig fråga, den förtjänar ett eget möte – men inte det här mötet.”

Du har ett kapitel om digitala möten i din bok. Hur kan chefen göra dem bättre?

”Varje arbetsplats borde ha digitala spelregler. Man kan inte bestämma hur folk har det i sina hem, men den där kvadratmetern hemma hos medarbetaren betalar du för, det är deras arbetsplats. Där kan du ställa krav. Hemmet är receptionen idag. Man kan kräva att alla har datorn i ögonhöjd så att man slipper stirra in i deras näsborrar och att folk inte multitaskar under mötena.”

Vad ska jag tänka på när det gäller agendan vid digitala möten? 

”Framförallt att ha en agenda. Och att ta till extra tid utöver den. Jag hade en otrolig förebild i ledarskap, min förskolefröken Carola Frankenstein – ja, hon hette så! För de elever som ville komma lite tidigare fanns hon där från halv åtta och för de blyga och introverta som inte ville ställa frågor under lektionen fanns hon kvar efteråt. Det här kallar jag Carola Frankensteinmetoden. I ett digitalt möte måste man ta hänsyn till introverta och extroverta. Kaffestund innan för extroverta och frågestund efteråt för introverta. Där kan du ha invändningen att du inte har tid, men kom ihåg att frågor som du inte tar nu, de muterar till nya möten.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.