Dränkt i jobb? Här är 5 råd för hur du ska agera

Jobbhögen växer, mötena kallar och att göra-listan tycks aldrig ta slut. Ibland är det lätt att känna sig överväldigad av allt man har att göra. 

Hälsa
Publicerad

Hur gör du då för att inte dränka dig i jobb och tvingas tänka på arbetsuppgifterna dygnets alla vakna timmar? Harvard Business Review har kollat närmare på frågan och kommit fram till 5 råd som de flesta kan göra för att få en enklare arbetsvardag.

1) Träna på din självmedkänsla

Som chef har du ett stort ansvar. Men det är lätt att ställa för höga krav på sin egen prestation. Därför kan du träna på att vara snäll mot dig själv. Det kan ge en ökad känsla av kontroll och välmående.

Till exempel kan du träna på att säga: ”Jag har massor av saker att göra. Men jag kan bara fokusera på det jag gör just nu”.

Vid dagens slut: Fokusera på vad du hunnit göra och inte det som står kvar på ”att göra”-listan.

2) Ta reda på hur mycket du jobbar – egentligen

Amerikansk forskning visar att vi gärna överdriver hur mycket vi jobbar. Till exempel är det endast 6 procent som jobbar över 60 timmar i veckan. Kanske är det en försvarsmekanism eller en upplevd känsla, men genom att intala dig själv att du jobbar ”hela tiden” tar hjärnan det som en sanning. Det i sin tur kan leda till ett självbedrägeri där du känner dig låst.

Ta därför, en gång för alla, reda på hur många timmar du jobbar. Notera i en anteckningsbok eller i ett Excel-ark hur dina arbetsveckor ser ut. Det kommer ge dig en ökad kontroll och kanske hittar du mer tid att lägga på dina fritidsintressen.

3) Ha koll på omgivningens förväntningar

Som chef vill du vara tillgänglig för medarbetarna. Att snabbt svara på mejl kan vara en regel du skapat för dig själv. Du tror helt enkelt att dina arbetskamrater förväntar sig det av dig. Men ett mejlsvar som dröjer kan samtidigt signalera att du är upptagen eller vill verkligen väga in olika parametrar innan du kommer med ditt beslut.

En bra övning är att inte svara på mejl utanför kontorstid. Under kontorstid är din hjärna mer inställd på jobb (och inte fritid) vilket kan öka dina odds att ta ett bra beslut. Om du känner att ditt beslut kräver tid: Skriv ut det! Att tydligt meddela att du måste fundera veckan ut ger dig mer tid och du slipper ta ett förhastat beslut bara för att du tror att medarbetarna förväntar sig det.

4) Sätt realistiska målsättningar

Du kanske lever efter mantrat att du jobbar lite hårdare än alla andra och du därför tagit dig där du är idag. Men ett sådant motto blir svårare desto högre upp i chefskarriären. Det är helt enkelt fler som tänker som du och konkurrensen är tuff. Men att anta hur du måste prestera kan skapa en onödig stress. Gör därför en lista där du först skriver vad du antar vad du måste prestera och skriv sedan en realistisk målsättning.

Kanske finns det arbetsuppgifter där ”good enough” räcker alldeles tillräckligt.

5) Vänta inte på att saker förändras ”imorgon”

Det är lätt att addera mindre arbetsuppgifter eller ta extra jobbpass på helger. Din värld kommer inte rasa samman direkt. Men totalt kan din arbetsbörda vara tung samtidigt som du känner att ”i framtiden blir det bättre, jag ska bara…”.

Ett problem är att vi människor tror att våra känslor förändras före vårt beteende. Men genom att göra mindre förändringar i ditt beteende kommer du upptäcka mönster till varför det känns som din arbetssituation känns omöjlig.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.