De bryter normer om vem som kan vara ledare

I år får tre unga kvinnor ta emot stipendiet Kompassrosen av kungen. De uppmärksammas bland annat för att de arbetar för att bryta normer om vem som kan vara ledare och för att vara en förebild inom mansdominerade branscher.

Mångfald
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En bild på årets tre stipendiater.
Emina Sesto, Eleonora Svanberg och Muna Idow, 2021 års Kompassrosstipendiater.

De unga ledarna som i år får ta emot stipendiet har ett stort engagemang, en stark drivkraft att förändra och leder värdebaserat med ett stort mod inom sina skilda områden, framhåller Stiftelsen ungt ledarskap, som står bakom stipendiet. Det delas ut av kungen under en ceremoni på Kungliga slottet under dagen i dag. 

2021 års stipendiater är Muna Idow, 23 år, som driver Mermaid simskola i Göteborg, Emina Sesto, 23 år och verksamhetschef för tre LSS-boenden i Uppsala kommun och Eleonora Svanberg 22 år, medgrundare till Girls in STEM i Stockholm, som kämpar för att bryta normer och att vara en förebild för unga kvinnor och icke-binära inom naturvetenskap och teknik.

– Att få ta emot Kompassrosen är helt fantastiskt. Stipendiet är ett bevis på att ledarskap kan se olika ut. Jag kommer med stipendiets hjälp att fortsätta utveckla mitt ledarskap och inspirera andra att våga identifiera sig som ledare och aldrig ge upp sina drömmar, säger Muna Idow.

 

Muna Idow jobbar bland annat för att bryta normen kring att muslimska kvinnor inte vanligtvis ses som ledare. Själv kom hon till Sverige och Göteborg för sex år sedan, lärde sig simma för fyra år sedan och är i dag simlärare och driver en simskola som hon till en början startade som ett UF-företag. 

Även 2020 års stipendiater får ta emot sina stipendier i dag, eftersom förra årets ceremoni blev uppskjuten på grund av pandemin. Förra årets stipendiater är Omar Alshogre, 25 år, Syrian Emergency Task Force, Frida Caballero, 25 år, Girls in Tech Sweden, Oliver Titikic, 25 år, medgrundare till juristbyrån Aurix och Victoria Söderlund, 24 år, ledare och kårordförande i Rogsta scoutkår.

– Äntligen har vi möjlighet att samlas fysiskt och tillsammans sätta det unga ledarskapet i fokus. Att leda utifrån sina egna värderingar och inre kompass är något som samtliga stipendiater visat prov på och inte minst har de prövats extra hårt under pandemin. I år summerar vi 15 års arbete av ett ungt och nyfiket värdebaserat ledarskap fyllt av mod, omtanke och handlingskraft. Vi ser att det behövs även framåt för att möta samhällets utmaningar, säger Rebecca Sundberg, verksamhetsledare för Stiftelsen ungt ledarskap.

Stipendiet Kompassrosen

Stipendiet Kompassrosen delas årligen ut till ledare under 25 år som har visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft.
Det har delats ut till 48 unga ledare sedan 2007.
Stipendiebeloppet är på 50 000 kronor och ska användas till individuell ledarskapsutveckling.
Bakom stipendiet står Konungens stiftelse ungt ledarskap.
Stiftelsen bildades inför kungens 60-årsdag med ändamålet att främja ungdomars utbildning i ledarskap utifrån de värderingar som kommer till uttryck i scoutrörelsen.

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.