Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Förr var det företagsledare som Volvo-chefen PG Gyllenhammar som inspirerade. På 2010-talet har däremot en ny typ av förebild tagit plats, skriver Cissi Elwin.

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

Först var det storbolagscheferna som var förebilder och hjältar för såväl Sveriges chefer, som för befolkningen som helhet. Volvochefen PG Gyllenhammar var i många år Sveriges mest beundrade man. ”Utan Volvo stannar Sverige”. Industriledarna skapade jobben, jobben skapade välfärden.

I nära samarbete med facket var företagsledaren en av väggarna i det svenska folkhemmet. Vi såg PG Gyllenhammar på bilder i snygga kostymer skaka hand med dignitärer från hela världen. Han föreslogs som partiledare för Liberalerna. Och det hade bara varit logiskt om han slutat som statsminister.

Men så började förändringstakten vridas upp och det kom en frälsare från Silicon Valley och höll väckelsemöten varje gång han släppte en ny produkt. I svart polo och jeans kunde han trollbinda publiken i timmar. Det ensamma geniet, ledaren så besatt av sin idé att han ibland sov under skrivbordet för att sen snabbt kunna fortsätta jobba. Det var Steve Jobs och senare Elon Musk. Och Mark Zuckerberg (innan vi började se Facebook som en farlig stalker).

Entreprenören blev den nya idolen. Lite udda, nördar i illasittande kläder som lanserade produkter som på väldigt kort tid ritade om hela vårt sätt att vara och umgås. Ingen av dem var kända för att vara bra chefer. Men anställda flockades runt dem för deras visioner och accepterade rungande utskällningar, lynnighet och ett arbetstempo som inte tillät något som helst privatliv.

Men ungefär samtidigt som Amazons grundare Jeff Bezoz gick om Bill Gates i förmögenhet och därmed blev världens rikaste man började pendeln svänga. Blixtsnabba leveranser av varor från ”the everything store” verkade plötsligt inte lika attraktivt längre.

För hur var det där man köpt egentligen producerat? Och vem var det som körde ut det mitt i natten? Vilka arbetsvillkor hade hen? Behövde man ens det man hade köpt?

Det skulle till en sextonårig flicka från Stockholm med klar blick, stor kunskap och ett isande allvar för att få oss att förstå att klimatkrisen kommer att kräva att vi tänker om helt.

Efter att hon genom att sätta sig på Mynttorget och skolstrejka skapat en massrörelse med hundratusentals ungdomar över hela världen förstår vi att makten i framtiden tillhör dem som andra vill följa. Greta har en miljon följare på Instagram, Stefan Löfven har 47 200.

Om man adderar att det nu är kompetensbristen som företag i alla branscher ser som det största hotet och hindret och att det därmed är arbetstagarnas marknad är det inte en alltför djärv gissning att nästa stora våg av framstående ledare kommer att vara någon typ av aktivister med idéer om hur vi ska rädda planeten.

Cissi tipsar: Ta en paus i påsk!

På kort tid kommer två personer jag gillar ut med böcker som heter det de handlar om, nämligen Paus.

I dagarna kom Patrik Hadenius bok med underrubriken ”konsten att göra något annat”. Och redan förra året kom Karin Björkegren Jones Paus-bok om yoga, vila och meditation.

Perfekt läsning för nedvarvning i påsk.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.