Cissi Elwin: Min kompis ledde sina män som hundar
”Nudging har blivit ett stekhett begrepp inom allt från hållbarhet och politik till försäljning och ekonomi”, skriver Cissi Elwin och påminns om en kompis olika förhållanden.
Jag har en kompis som alltid behandlat sina män som hundar. Inte så att hon har haft dem i strypkoppel, men hon har tillämpat samma principer i sitt kärleksliv som man får lära sig på valpkurser. Belöna gott beteende, ignorera dåligt.
I hennes fall var det just i ignorera-delen hon excellerade. Ingen av hennes män klarade ens en timme av den likgiltiga iskyla hon kunde uppvisa om han gjort något hon inte gillade. Med rak rygg och huvudet högt gjorde hon en konst av att inte höra vad han sa, inte skratta åt hans skämt, inte ens titta åt hans håll. Till slut var han beredd att göra vad som helst för att bli insläppt i värmen igen. Och visst var hon kärleksfull och bekräftande ofta nog för att han skulle komma ihåg hur härligt det kunde bli om han gjorde rätt.
Påminns om henne när jag läser om nudging för chefer i detta nummer. Nudging har blivit ett stekhett begrepp inom allt från hållbarhet och politik till försäljning och ekonomi.
Idén om hur man med positiv förstärkning ska göra det lätt att göra rätt gav upphovsmannen Richard Thaler Nobelpriset i ekonomi i december. Han konceptualiserade och utvecklade metoder ur det faktum att vi behöver konkret vägledning för att kunna genomföra de goda val vi innerst inne vill göra.
Men som vi alla har märkt, både på oss själva och andra, så gör vi människor varken som vi borde eller vill. Thaler har identifierat tre beteenden som försvårar vår förmåga att fatta de beslut som skulle vara bäst för oss; vi är inte rationella, vi har problem att styra våra impulser och vi vill smälta in och göra som alla andra. Om vi lär oss förstå de här beteendena kommer vi att kunna påverka hur människor faktiskt agerar. Och som Thaler sa i sitt tacktal på Nobelfesten:
”Vi behöver dessa hjälpsamma knuffar mer än någonsin. Tänk på de ödesfrågor vi nu står inför som klimatförändringarna, ökade inkomstklyftor, främlingsfientlighet och krigshot. Alla dessa problem har orsakats av mänskliga beteenden.”
Genom att basera sin forskning på människors verkliga beteende och ökad förståelse för det, hittade han de verkningsfulla metoder som han sedan applicerade inom sitt område ekonomi. Till exempel lyckades han i ett försök öka antalet som pensionssparade från sju till 70 procent genom att ha det som ett förval på blanketten.
Självklart kan alla ledare ha stor nytta av större kunskap om mänskliga beteenden och drivkrafter. Men det krävs en hel del tankemöda och testande innan man hittar fram till de metoder som sen kan ändra dem i positiv riktning.
Vill du fördjupa dig ytterligare har vi sammanfattat Richard Thalers klassiker Beslut och beteenden i Chefboken. Du kan läsa den på 19 minuter eller lyssna på den på väg till jobbet.
Var då min kompis och hennes hunduppfostran av pojkvänner ett tidigt exempel på nudging? Nej, jag har inte sett en rad om bestraffningar när jag googlat runt i ämnet och jag tror att det kan vara ett av skälen till att Thalers teorier blivit så väl emottagna.
/Cissi Elwin
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.