Cissi Elwin: Egenskapen du behöver för att hitta guldet
Cissi Elwin skriver om en egenskap som är extra viktig att ha som chef.
Jag var på en middag nyligen. Det var en dag när jag väldigt gärna hade velat gå raka vägen hem och lägga mig under värmefilten. Jag var trött och kände mig blek och ointressant. Hade inga åsikter och ingen klänning som satt bra. Och så skulle jag ha en av landets toppchefer till bordet.
Tänkte att jag väl fick ta till mitt gamla knep och intervjua min bordsherre. Funkar ofta förvånansvärt väl och jag har lämnat många middagsbord utan att egentligen ha sagt någonting om mig själv men som expert på allt från asfaltsläggning och offsideregeln till hur man får fram färgerna igen på en upphittad tavla från 1800-talet.
Men med den här mannen var det annorlunda. Han visade sig vara en näringslivets Ingmar Bergman; han såg folk. Han svarade vänligt när jag avfyrade mitt frågebatteri, men returnerade snabbt och verkade uppriktigt och ivrigt intresserad av mitt jobb, mina tankar och mig.
Och det är ju så med oss alla att om någon tittar oss i ögonen, är nyfikna, ställer följdfrågor, skrattar och spinner vidare på det vi säger, då känner vi oss bekräftade.
Jag förstod i den stunden varför denne man är en av de mest framgångsrika cheferna just nu. Det här är hans superkraft. Hans genuina intresse för människor, hans förmåga att vara närvarande i stunden, hans vänlighet och vanlighet. Hans obefintliga behov av att skryta eller tuppa sig. Det är egenskaper som är ovanliga hos maktens män. De är ofta rätt upptagna av sig själva och delar gärna helt oombedda med sig analyser av världsläget.
Men min bordsherre hade fattat det som all forskning nu är enig om: Ska du hitta guldet hos dina medarbetare måste du vara nyfiken, skapa trygghet och lyssna. Och när människor blir sedda och bekräftade, kommer varje person i ett team att prestera på en mycket högre nivå än de som ängsligt förhåller sig till en stark ledare som är en topp-presterare själv och redan har både riktning och metod helt klar för sig där man skymtar hen långt fram, ensam på väg mot målet.
Harvard-professorn Linda Hill ägnade flera år åt att studera de mest innovativa och ekonomiskt framgångsrika företagen i världen och fann att cheferna där varken gav svaren eller lösningarna, men hade hittat metoder för att allas intelligens, kreativitet och ”slice of genius” skulle komma fram.
Det handlade om hur man organiserade sig i tvärvetenskapliga team, hur man delade ordet, uppmuntrade misstag och såg det som lärande. Nyfikenhet, engagemang och trygghet var fundament i de mest innovativa företagen och Hill kallade cheferna för sociala arkitekter.
Jag åkte i alla fall hem i natten efter middagen och kände mig upplyft och fylld av energi och ett slags ”allt är möjligt”- känsla i kroppen. Vi kan alla förvandla en tråkig middagskonversation till ett intressant samtal och en vanlig måndag på jobbet kan bli den dag då vi löser ett avgörande problem.
Krönikan publicerades i Chef nummer 1, 2019.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.