Chef undersökning: Så vill cheferna gå i pension

PENSIONSPLANER Svenska chefer byter gärna jobb och arbetsroll inför pensioneringen, visar Chefs undersökning. Över en fjärdedel siktar på att jobba vidare efter 67-årsdagen, men var tredje upplever att arbetsgivare åldersdiskriminerar. Cheferna satsar också hårt på sitt pensionssparande.

Ekonomi
Publicerad

Vad

Många chefer är helt med på noterna om ett längre arbetsliv. Över en fjärdedel av de som svarat på Chefs undersökning vill jobba till 67, 68 eller ännu längre upp i åren. Men majoriteten vill inte jobba längre än till 65-årsdagen.

Nytta

”Jag älskar egentligen att jobba, men har ett så ansvarsfullt och tufft arbete att jag inte kommer att orka den pressen hela vägen ut”, är en chefsröst ur undersökningen. Många chefer tipsar också om hur ekonomin ska klaras inför pensioneringen.
Illustration: Anna Harvard

Vid 65 år. Det är den ålder då störst andel chefer vill gå i pension, visar Chefs undersökning som besvarats av över 1 100 personer.

Kanske inte så förvånande, med tanke på hur länge 65-årsdagen kopplats till begreppet pension både i regelverket och det allmänna medvetandet.

I praktiken stiger dock den genomsnittliga åldern för pensionsuttag kraftigt och ligger nu på 66 år. En ökning med över ett år, och i linje med statsmakternas önskan om att fler ska arbeta längre.

I fjol höjdes också lägstaåldern för att få ut garantipension till just 66 år.

Många chefer är helt med på noterna om ett längre arbetsliv. Över en fjärdedel av de som svarat på Chefs undersökning vill jobba till 67, 68 eller ännu längre upp i åren.

Bara fem procent av cheferna önskar gå i pension innan de fyllt 60. Är det kanske ett tecken på att chefsjobbet trots många utmaningar också kan vara ganska kul?

”Fortsätt arbeta så länge du vill och framför allt se till att ständigt utvecklas och ingå i olika nätverk”, peppar en av cheferna i undersökningen.

”Skulle gå i pension vid 65, men råkade sparka igång en startup som blev heltid tills jag fyllde 70. En riktigt rolig resa med över 100 miljoner i omsättning och tio anställda innan jag kände att nu får det räcka”, skriver en annan chef.

Men alla sjunger inte det långa chefsarbetslivets lov. Majoriteten vill inte jobba längre än till 65-årsdagen och var tionde chef vill gå innan de fyllt 61.

”Jag älskar egentligen att jobba, men har ett så ansvarsfullt och tufft arbete att jag inte kommer att orka den pressen hela vägen ut. Därför vill jag gå i pension tidigare för att inte arbeta mig sjuk”, är en chefsröst ur undersökningen.

”Tänk på att livet inte kommer igen och se till att leva medan du kan – du är alltid utbytbar på jobbet, men inte privat.”

”Målet är inte att ha mest pengar när man dör”, är också ett talesätt som levereras i vår enkät.

Viss vånda kan anas. Vem blir man egentligen bortom arbetslivet, som så kallad åldersrik person? Och vad göra med all ledig tid?

”Se till att jobbet inte är ditt allt. För när du går i pension försvinner ’allt’. Var noga med att du vet vad du ska göra som pensionär – annars blir du sittande vid tv:n eller blir så uttråkad så att du dör i förtid”, lyder det dova budskapet från en av de svarande.

Men det som upptar chefernas tankar inför pensionen allra mest är ekonomin, att döma av frisvaren i vår enkät.

Ordet ”pensionssparande” är frekvent återkommande, för övrigt en syssla som hela 80 procent av cheferna ägnar sig åt privat och vid sidan av de officiella systemen.

Uppåt en femtedel av cheferna säger sig samtidigt inte ha råd att gå i pension när de helst önskar.

”Amortera om det finns lån. Spara så att det finns en buffert. Gör en prognos av vad du har kvar netto att leva på när du gått i pension och lev efter det under en längre period för att se att det går ihop”, lyder ett av många spartips.

”Laborera med Pensionsmyndighetens planeringsverktyg för att hitta möjliga lösningar för din kommande inkomst.”

”Börja spara tidigt så att ränta på räntaeffekten hinner slå igenom. Jag har sparat pengar till pension sedan jag fick min första lön och vid 46 års ålder har jag så mycket att jag kan gå redan vid 55 om jag vill”, heter det också. 

Hur förnuftig är det då rimligt att vara? Är det vettigt att börja pensionsspara redan i 20-årsåldern eller rent av ännu tidigare? Flera av cheferna tycker det i undersökningens frisvar:  

”Börja pensionsspara så fort som möjligt, helst från 18 års ålder. Lägg inte alla ägg i samma korg utan ha en bra blandning mellan aktier, fonder, sparkonton, fast egendom och ädelmetaller”, manar en av cheferna i undersökningen.

Trots att det sannolikt skulle påverka pensionen negativt, drömmer åtskilliga chefer om att trappa ner eller göra något nytt och annorlunda de sista åren i yrkeslivet, visar det sig.

Frågan är dock hur genomförbara dessa drömmar är i praktiken. Flera pekar på specifika svårigheter att gå ner till deltid i en ledarroll. En tredjedel av cheferna upplever också ålderism bland arbetsgivarna, vilket knappast talar för smidiga roll- och karriärbyten sent i karriären.

”Acceptans finns från medarbetare, men inte alltid från högre ledning”, konstaterar en av cheferna lakoniskt.”

Vad beslutet till slut kokar ner till, är nog ändå hälsan och livet självt. Eller som en av cheferna uttrycker det: 

”Tänk på välmåendet först. Gå när du känner dig redo för ditt nya liv.”

Svenska chefer om pensionen: Så klarar du ekonomin

”Amortera bort alla lån så att du är skuldfri. Se över värmesystemet. Mindre boende!”

”Viktigt att ta emot pensionsrådgivning så man hittar i denna labyrint.”

”Börja med löneväxling tidigt och öka när lönen ökar. Jag har även höjt mitt personliga sparande när lönen ökat och sparar cirka 15 procent av bruttolönen i fonder och aktier.”

”Börja spara tidigt, även små summor i början bygger en bra bas.”

”Avsätt 20 procent av lönen på ISK global indexfond med låga avgifter så kan du gå i pension tidigt om du vill.”

”Stå i bostadskö så du kan sälja huset eller bostadsrätten.”

Grafik och illustrationer: Anna Harvard

Om undersökningen: Webbaserad undersökning utförd av Chef i oktober 2024 med 1 141 svar. Av respondenterna är 36 procent chefer på lednings- eller stabsnivå, 36 procent är mellanchefer och 12 procent gruppchefer, arbetsledare eller motsvarande. Av de som svarat är 66 procent kvinnor och 38 procent män. Tre procent är mellan 30 och 40 år gamla, 13 procent mellan 41 och 50, 49 procent mellan 51 och 60 och 35 procent över 60 år.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.