Ica-vd:n får pris som årets HBTQ: ”Bryter ny mark”
För ett halvår sedan berättade Caroline Farberger om sin könskorrigering. Nu får vd:n för Ica försäkringar pris som Årets HBTQ på QX-galan. ”Det känns helt fantastiskt”, säger Farberger till Tidningen Chef.
Innan Caroline Farberger, vd för Ica försäkringar, gick ut i en intervju med DI Weekend och berättade fanns det få exempel inom näringslivet på personer som öppet är HBTQ. Det förändrades över en natt när Caroline klev in på jobbet den 14 september 2018 för första gången som kvinna.
”Reaktionerna gick inte att förutspå. Det är ju så när någon bryter ny mark. Vi har tidigare sett exempel på personer i idrotts- och kulturvärlden som levt icke-normativa liv, men inte inom näringslivet”, säger Caroline Farberger till Chef.
Vilka reaktioner fick du från omvärlden?
”Det har varit allt igenom positiva reaktioner. Jag har fått ett fantastiskt stöd från arbetsgivare, chefer och medarbetare. Och efter ett tag blev det normal vardag: Jag är Caroline och det kändes som få tänkte på det”.
Under måndagskvällen hölls QX-galan för den 21:a gången i ordningen och då fick Caroline ta emot pris som ”Årets HBTQ”. Ett pris hon mottar med stor glädje.
”Det känns helt fantastiskt och överväldigande. Inkluderingen, kärleken. Efteråt har det varit allt från enkla grattis till uttalanden om att jag är en förebild. Det är naturligtvis väldigt hedrande”.
Hur har det senaste halvåret varit?
”På ett sätt insåg jag att det var ett stort steg för mig som vd. Men jag kände mig lugn och helt övertygad om att ta steget. Det fanns inget alternativ eftersom det är en självklarhet om jag ska kunna leva mitt liv – oavsett vilket jobb jag har. Det är min rättighet”.
Vad betyder din berättelse för resten av näringslivet?
”Jag vet och anar att det finns personer på framskjutna positioner som inte kan vara öppna med sin sexuella identitet. Det finns hinder som stoppar dem från det. Jag tycker det är synd eftersom vi går miste om god kompetens och jag hoppas att fler vågar vara öppna”.
Vilka erfarenheter kan du ta med dig in i ditt ledarskap?
”En viktig sak som jag lärt mig är att ha en icke-normativ dialog med kolleger och medarbetare. Det innebär att inte ta för givet att någon lever sitt liv på ett sätt”, säger Caroline Farberger och ger ett exempel:
”Inför en julfest frågar jag inte en kille om den ska ta med sin fru bara för att han bär en ring på sitt finger eftersom personen kanske i själva verket lever med en man. Jag försöker vänta till den personen själv berättar och har därför en neutral utgångspunkt”.
Är det något du blivit bättre på?
”Absolut. I takt med att jag har blivit varsam med min egen könsidentitet har jag även funderat kring hur jag bemöter andra som ledare”.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.