Calle Fleur: Våga släppa instruktionsboken

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur.
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Som chef på Chef tvingas jag ofta rida ut till chefens försvar. Tro mig, det behövs.

Chefsföraktet frodas nämligen där ute: Kultursidor och streamingplattformar är fulla av underhållande beskrivningar av mesiga mellanchefer och kurs­gårdstörstande värdeordsromantiker. Trista töntar. 

Jag fattar det. Det är busenkelt att plocka billiga poänger på chefer som håller krampaktigt i instruktionsboken, eller använder floskler och klyschor för att beskriva sin verksamhet.

Men vi som faktiskt är chefer förstår ändå varför de där orden finns. Vi kanske till och med använder dem ibland. För vi vet hur svårt det är att kommunicera en riktning eller ett beslut så att alla i organisationen förstår.

Vi förstår att ledarskap – som på papperet är något så simpelt som att förmå människor att nå gemensamt uppsatta mål – i vissa situationer kan vara ofattbart komplext. Och att det är just det som gör chefskapet så givande.

”Vi behöver prata om våra verksamheter på riktigt, med riktiga ord, och vilken mening de fyller både oss själva och världen med.”

Att prata om chefen som en viktig samhällsbärande kraft gör en knappast till den roligaste killen på fest. Det är helt okej för mig. Däremot kan kampen kännas ensam.

Den underlättas i alla fall inte av vattenkammade managementexperter och Linkedin-profeter som fyller flödena med fyrfältare, citat och selfies. De spär snarare på föraktet.

Vilket för in oss på det här med styrmodeller, svenska språkets kanske tråkigaste ord.

Trenderna går i vågor. Modeller som programbudgetering, lean, new public management och tillitsbaserad styrning ersätter varandra, inte sällan för att reparera skadan den tidigare förhärskande modellen orsakat.

Filosofierna ska förenkla och förändra men misslyckas ofta, inte sällan på grund av internt motstånd. Medarbetare köper helt enkelt inte de nya arbetssätten, eller begreppen som kommer med på köpet.

”Det är busenkelt att plocka billiga poänger på chefer.”

Oavsett vad väcker de starka känslor, både hos förespråkare och belackare: 

”Det är märkligt hur folk kan ta strid för något så torrt och trist som en styrmodell, när det som borde väcka känslor är om en verksamhet inte fungerar som den ska”, säger Björn Brorström, som har forskat på saken, till Chef.

En snabb sökning på styrmodeller visar färgglada powerpoint-bilder på händer, fyrar, pusselbitar och pyramider. De fyller säkert sin funktion.

Men ska vi få fler unga ledare att vilja axla chefsrollen är jag övertygad om att vi behöver sluta gömma oss bakom skolboksmodeller.

Vi behöver prata om våra verksamheter på riktigt, med riktiga ord, och vilken mening de fyller både oss själva och världen med.

Först då kommer chefer att framstå som de hjältar de faktiskt är. 

Calle Fleur, chefredaktör Chef

2 tips från calle fleur

Management by sparka boll

Ägnade en del av jullovet åt att titta på Netflix-serien Captains of the world tillsammans med min fotbollstokiga son. En minst sagt bombastisk sammanfattning av världsmästerskapet i fotboll 2023 utifrån lagkaptenernas perspektiv. Divalater, masshysteri – och en inte oansenlig dos ledarskapslektioner – från stjärnor som Messi, Ronaldo, Mbappé och Modric.

 Chef – nu klimatneutral

Den (väldigt) uppmärksamma läsaren som får tidningen noterar Chef har bytt tryckeri. Från och med den här utgåvan trycks Chef i Katrineholm – med ett betydligt lägre klimatavtryck som följd. Faktum är att tidningen Chef numera är 100 procent klimatneutral. Det är vi stolta över.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.