Brandskydd på jobbet – här är ditt ansvar som chef
Har du koll på brandsäkerheten i verksamheten? Med rätt brandskydd och ett systematiskt arbete kan du minska risken för bränder. Lars Brodin på Brandskyddsföreningen tipsar.
I genomsnitt inträffar tio bränder om dagen i olika verksamheter i Sverige. År 2022 orsakade bränderna skador för över 4 miljarder kronor.
Med rätt förebyggande åtgärder och ökad kunskap skulle många av bränderna kunna undvikas.
Det menar Lars Brodin, brandingenjör och expert på systematiskt brandskyddsarbete på Brandskyddsföreningen.
Vilka är de viktigaste sakerna för verksamheter att tänka på när det gäller lagen och brandsäkerhet?
”Största framgångsfaktorn är att ledning och chefer är engagerade i brandskyddsfrågorna och visar att de är angelägna, exempelvis genom att delta på utbildningar och övningar. Chefer har ett viktigt signalvärde att föregå med gott exempel. Man kan tycka att man inte har tid, men då ger man fel signaler utåt”, svarar Lars Brodin och tillägger:
”Alla är skyldiga att jobba systematiskt med sitt brandskydd. Cheferna har ingen möjlighet att vara experter, så då behöver man utse någon som är brandskyddsansvarig och hanterar de här frågorna i företaget.”
Vilken typ av brandrisker finns det att hantera?
”Brandrisker finns i alla typer av arbeten och byggnader. Ju fler brandrisker, desto fler personer behöver vara involverade i brandskyddet. Brandrisker kan vara att man hanterar farliga vätskor och gaser, sysslar med så kallade ’heta arbeten’, eller om man har många värmekällor av olika slag.”
Hur skulle det kunna uppstå brand på ett kontor?
”En kontorsverksamhet är en lågriskmiljö. Men det finns brandrisker även där. En elektrisk apparat innehåller exempelvis värmekällor och brännbart material. Det kan handla om batterier som utsätts för våld, överladdas eller att det uppstår ett tekniskt fel, vilket kan leda till ett kraftigt brandförlopp. Ett annat exempel kan vara att någon tar med sig elcykel till jobbet och sätter den på laddning på kontoret. Personrisken är dock ofta inte så stor, eftersom alla är vakna och man jobbar i öppna kontorsytor.”
Är det tillräckligt att enbart följa minimikraven i lagstiftningen för brandsäkerhet?
”För personsäkerheten räcker det. Men man tar inte höjd för att man har ett bra brandskydd som skyddar verksamheten. Där behöver man ha en hög ambitionsnivå. Som exempel kan vi ta branden på Polarbröd. De hade expanderat verksamheten i omgångar och varit noga med att anlita konsulter som säkerställde att de följde kraven i lagstiftningen. Därmed trodde de att de hade ett bra brandskydd, vilket inte riktigt var fallet.”
”En kontorsverksamhet är en lågriskmiljö. Men det finns brandrisker även där. En elektrisk apparat innehåller exempelvis värmekällor och brännbart material.”
Vad behöver verksamheter mer tänka på?
”Att göra en riskanalys. Vilka scenarios kan inträffa vid en brand? Man måste hitta vad som är en rimlig nivå av brandskydd för den specifika verksamheten, och anpassa brandskyddet efter det.”
”Det är också av betydelse att man kontrollera sina brandskyddsinstallationer. Det ska gå att ta sig ut från utrymningsvägarna, utrymningsskyltarna ska lysa, brandcellsgränserna ska vara täta, man ska veta att brandsläckare fungerar, och så vidare.”
4 lagar – brandskydd på jobbet
- Lagen om skydd mot olyckor. Därifrån tolkas att verksamheten ska jobba systematiskt med sitt brandskydd.
- Plan- och bygglagen. Föreskrift: Boverkets byggregler. Har man en befintlig byggnad ska man se till att man följer byggreglerna. De byggregler som gällde när man byggde lokalerna gäller. Det kan också finnas skäl att behöva gradera upp sitt skydd.
- Arbetsmiljölagstiftningen. Föreskrift: Arbetsplatsens utformning. Oavsett hur gamla byggnaderna är, så behöver man följa dessa regler.
- Lagen om brandfarliga och explosiva varor. Hanterar företaget över vissa mängder av brandfarliga varor, behöver man söka tillstånd för att hantera det, samt ha en föreståndare på plats.
Källa: Lars Brodin, brandingenjör och expert på systematiskt brandskyddsarbete på Brandskyddsföreningen.
Stämmer lagkraven överens med försäkringsbolagens krav för ersättning vid olycka?
”Lagkraven är den lägsta nivån. Men försäkringsbolagen kan ha ytterligare synpunkter på vilket brandskydd man ska ha. Ju bättre brandskydd man har, desto bättre förhandlingssituation har man gentemot försäkringsbolaget.”
Är svenska verksamheter dåliga på att se över sitt brandskydd?
”Det finns förbättringsmöjligheter. Det ligger normalt sett inte i människans natur att fundera på de här sakerna, utan man vill fokusera på kärnverksamheten. I industrier där man hanterar brandfarliga vätskor och annat, är man mer ofta mer riskmedveten.”
Vem har det yttersta ansvaret vid brand?
”Vd:n har det yttersta ansvaret. Men vd:n behöver delegera arbetsuppgifter till någon. Och ha avstämningar för att kunna informera ledningen. Det är också viktigt att alla som jobbar på arbetsplatsen har en förståelse för brandrisker som finns på företaget. Alla behöver en grundläggande brandutbildning, veta rutinerna för utrymning och öva på dessa.”
”Största framgångsfaktorn är att ledning och chefer är engagerade i brandskyddsfrågorna och visar att de är angelägna, exempelvis genom att delta på utbildningar och övningar.”
8 tips för brandskydd på jobbet
- Var en engagerad och medveten företagsledning. Forskning visar att en engagerad och medveten företagsledning är viktigt för ett framgångsrikt brandskyddsarbete.
- Utgå från verksamhetens risker. Grunden för ett bra brandskydd är att identifiera riskerna i just din verksamhet och att systematiskt analysera och åtgärda dessa.
- Utse en brandskyddsansvarig. Den brandskyddsansvarige leder arbetet med företagets brandskydd. Hen identifierar vilka roller och kompetensbehov som behövs i organisationen och säkerställer att företagets medarbetare har tillräckliga kunskaper.
- Arbeta med regler samt rutiner för riskhantering. Alla brandrisker kan inte avvärjas genom tekniska åtgärder. Även regler och rutiner för riskhantering behöver finnas på plats.
- Informera och utbilda personalen. Skapa medvetenhet om de brandrisker som finns och vad som krävs för att minimera dem. Rutiner behöver också övas så att alla åtgärder sitter i ryggmärgen.
- Gör systematiska kontroller av brandskyddet. Kontrollera brandskyddet regelbundet och säkerställ att det fungerar.
- Planera för det oplanerade – hur hanterar ni en kris? Ta fram kris- och beredskapsplaner att arbeta efter. Kostnaderna kan också minska avsevärt om det finns utarbetade planer för hur man ska agera efter till exempel ett produktionsstopp.
- Ha ett bra nätverk och god dialog med relevanta parter. Den brandskyddsansvarige bör bjudas in till alla forum som rör företagets brandskydd. Att ha goda kontakter med räddningstjänst, försäkringsbolag och andra brandskyddsansvariga kan vara bra för att kunna diskutera brandskyddsfrågor.
Källa: Brandskyddsföreningen.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.