Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.

Beslutsfattande
Publicerad
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna

”Markerna har torkat upp snabbare än normalt på många ställen, efter en snöfattig vinter med utebliven vårflod och en långvarig kraftig blåst. Det kan göra att vi får ett värre år än vanligt kopplat mot bränder”, säger Johan Szymanski till Chef.

Szymanski blev rikskänd under katastrofsommaren 2018 då han som första brandchef i svensk historia beordrade ett stridsplan att bomba bränderna för att släcka elden med tryckvågor.

Vilken är din största ledarskapsutmaning just nu?
”Prio ett är att säkerställa den operativa verksamheten, det vill säga vår förmåga att åka ut på räddningsinsatser. Största hotet är sjukdom bland vår personal. Det tacklar vi dagligdags med åtgärder som besöksförbud på våra brandstationer, färre möten och social distansering. Just nu är hälsoläget gott. Men hamnar vi i en situation där många insjuknar och det samtidigt utbryter skogsbränder, då kan det bli riktigt illa och svårt att få hit förstärkningar. Sjukdomssituationen kan ju vara likartad på andra håll också. Därför undersöker vi möjligheterna att i större grad utnyttja frivillig arbetskraft. Så vi skapar en reserv med människor som kan dra slang och utföra andra enklare uppgifter, om vi blir väldigt hårt ansatta.”

Under skogsbrandssommaren 2018 fick Sverige släckningshjälp från andra länder och EU. Hur ser du på de möjligheterna i år?
”Det är krångligare nu, eftersom många länder har stängt sina gränser. Och de har precis samma typ av problem som vi. Jag tror samtidigt att Sverige säkert skulle få viss hjälp utifrån vid ett katastrofläge, men exakt vilken är svårt att säga.”

Har den svenska brandberedskapen generellt höjts sedan 2018?
”Ja, det tycker jag. Framför då det gäller flygande resurser. Då hade vi noll helikoptrar i ständig beredskap, nu finns åtminstone tio. Plus att vi i år fått två egna vattenskopande flygplan. Så visst har det hänt saker”, säger Johan Szymanski.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.