Bli av med känslan av att du är en bluff – Facebookchefens 8 tips
Hon var Facebooks första praktikant och blev chef vid 25 års ålder. I sin nya bok The making of a manager – What to do when everybody looks to you delar Julie Zhuo med sig av råden hon själv velat ha som ny chef – bland annat hur man slutar känna sig som en bluff. Här är hennes bästa tips.
Idag är Julie Zhou vice vd för produktdesign på Facebook, bolaget dit hon kom som praktikant 2006 efter att ha pluggat datavetenskap på Stanford. Under sin första tid som chef gjorde hon många misstag – och började blogga om sina erfarenheter som chef i ett högtillväxtbolag. Bloggen blev början till boken som kom ut förra året och blivit en bästsäljare i USA. Under februari kommer den också som Chefboken.
En erfarenhet som många säkert känner igen sig i är det som brukar kallas för impostor syndrome, alltså känslan av att vara en bluff. Julie Zhuo beskriver det som känslan av att inte vara värdig och att känna att man inte har en aning om vad det är man håller på med.
Här är nya chefer extra sårbara – dels för att de ofta befinner sig i situationen att andra ber dem om svar, men kanske särskilt för att de konstant sätts i situationer där de gör saker för första gången.
Här är Julie Zhuos två bästa tekniker för att hantera känslorna:
1. Ta reda på dina styrkor och svagheter – var väldigt ärlig i det arbetet och erkänns brister och misstag. Konkreta handlingar kan vara att göra ett personlighetstest eller be andra om feedback.
2. Utifrån detta, kartlägg vilka miljöer som framhäver dina bra respektive dåliga sidor. Försök att skapa den miljö och de situationer som är bäst för dig.
Och när krisen kommer, för det gör den, och du känner att du mest skulle vilja gå och gömma dig – gör så här istället:
1. Låt bli att åsamka dig själv dubbelt så mycket ont genom att erkänn att du mår dåligt – kritisera inte dig själv för de negativa känslorna. Konkret handling: Skriv ner vad du är stressad över – stressa inte upp dig över stressen i sig.
2. Påminn dig själv om att det är svårt att tänka rationellt. Försök fokusera på verkligheten – den är ofta bättre än dina tankar om den.
3. Visualisera framgång för att boosta ditt självförtroende – för hjärnan tror på det den ser i inre bilder. Hur du lyckas med den där dragningen du är nervös inför, eller bara hur du mår när du mår bra.
4. Sluta fejka och be om hjälp. Att dela rädslor ger lättnad – och det innebär inte svaghet, det innebär mod och koll på dig själv.
5. Fira små segrar – särskilt när du misströstar. Konkret handling: Julie Zhuo skriver varje dag ner saker hon är tacksam över i en bok som hon kallar Små vinster.
6. Sätt gränser – särskilt när det är mycket på jobbet behöver du visa dig själv medkänsla.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.