Årets nyord inom ledarskap 2022

Året som gått har bjudit på en osedvanlig kavalkad av nya och kreativa ord som berör det du som chef gör allra mest; leder och arbetar. Här är hela listan på samtliga 11 sammansatta och härligt innovativa nyord – som tidigare publicerats en åt gången i årets nummer av tidningen Chef.

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad
Illustration: Anna Harvard

1. Domedagsskrollande

Vad är det?

Överdriven konsumtion av medierapportering med negativ innebörd. (Språkrådets nyordslista)

Hur används det?

Ett sätt att beskriva känslan när du inte kan sluta läsa på sociala medier om olika kriser trots att algoritmerna för dig allt närmare upplevelsen av ofrånkomlig apokalyps.

2. Fono

Vad är det?

Rädsla för normalitet, fear of normal. (Språkrådets nyordslista)

Hur används det?

Som ett sätt att beskriva rädslan för att livet ska återgå till det normala efter pandemin, det som vi alla trodde att vi längtade efter – men inser att vi egentligen fruktar.

3. Mötionera

Vad är det?

Att ha möte och motionera samtidigt. Skapades ursprungligen av Företagarna Gotland som ett event för att kombinera nätverkande, politik och hälsa.

Hur används det?

Ofta som ett sätt för både företagare och politiker att prata med medborgare/väljare i friska luften och samtidigt klara av åtminstone delar av de 10 000 steg som aktivitetsarmbandet kräver. Har varit den perfekta mötesformen under pandemin.

4. Jobbghosting

Vad är det?

När kandidater inte dyker upp till sin intervju och slutar svara på mejl, telefon och sms. Syftar på när en person avdunstar i sin kommunikation, likt ett spöke.

Hur används det?

Etablerat inom dejt-världen när en part slutar höra av sig och därmed dumpar den andra genom att ghosta den. Många arbetssökande vittnar också om att ha sökt ett jobb och sedan blivit jobb-ghostade av arbetsgivaren, alltså aldrig någonsin fått återkoppling på sin ansökan.

5. Gangfluencer

Vad är det?

En person som ingår i ett kriminellt nätverk och använder sociala medier för att visa upp sin livsstil.

Hur används det?

En sammansättning av gang och influencer. Influencer är en person som genom sina plattformar på sociala medier har inflytande och påverkar attityder.

6. Jobby

Vad är det?

En hobby som man jobbar med och tjänar pengar på, men som inte är ens huvudsakliga yrke.

Hur används det?

”Undervisa yoga är min jobby, egentligen är jag marknadschef.”

7. Kalenderkonkurs

Vad är det?

Alla fasta möten rensas bort från kalendern och man börjar om med ett blankt blad, för att omvärdera hur pass nödvändigt varje möte är. Många upplever de tidsslukande mötena som ett ineffektivt inslag under arbetsdagen.

Hur används det?

”Det är dags att omvärdera mötets betydelse genom att gå i kalenderkonkurs.”

8. Smygsluta

Vad är det?

När någon inte vill jobba mer än den behöver.

Hur används det?

Smygsluta, eller det som på engelska kallas för ”quiet quitting” är fenomenet när medarbetare bara gör det allra mest nödvändiga, inget mer. Det kan ses som ett resultat av pandemin, snarare än att personerna maskar. Många har blivit uppsagda och de som är kvar får mer att göra, vilket leder till känsla av utmattning och tapp av både motivation och ork. Att smygsluta blir då en motreaktion. Personen ifråga gör bara det den måste, lägsta möjliga nivå, inget extra.

9. Smygavskeda

Vad är det?

När arbetsgivare ger anställda som de inte vill ha kvar oinspirerande och tråkiga arbetsuppgifter, och hoppas på att de ska säga upp sig.

Hur används det?

Att smygavskeda – efter det som i USA kallas för ”quiet firing”. Det har som fenomen funnits ett tag, men har nu fått ett eget uttryck. I stället för att som chef säga upp anställda man inte önskar ha kvar, krymper man deras ansvarsområden och ger dem okvalificerade uppgifter för att få dem att självmant se sig om efter ett nytt jobb. Kan ses som en fortsättning på trenden ”quiet quitting” (se ovan).

10. Korridorsålderism

Vad är det?

Nedvärderande ålderskommentarer på en befintlig eller tidigare arbetsplats.

Hur används det?

Enligt en ny Sifo-rapport är det mest män (35 procent) och yngre (42 procent) som är med om korridorsålderism. Paradoxalt nog är det också män och yngre som utsätter andra för samma typ av diskriminering. ”Ålder är inte bara den vanligaste formen av diskriminering, det är också den mest tillåtna”, säger ålderismexperten John Mellkvist i en kommentar till Chef

11. Hybridmobbning

Vad är det?

Att inte prata med dem som är på länk på ett möte, eller prata om någon som är suddig.

Hur används det?

Under ett hybridmöte när de allra flesta är i samma rum och någon enstaka är på länk. Rekommenderas inte om du vill stå för ett gott ledarskap.

Illustrationer: Anna Harvard

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.