Analys av partiledarna: Vem tar täten i höst?
En återgång till en vänster-höger-skala. Framgång för de ledare som är trovärdiga i sina frågor. Och glöm den politiska enigheten från i mars. Så föreställer sig statsvetaren Jenny Madestam höstens politiska ledarskap.
Svensk politisk kultur brukar beskrivas som förnuftsorienterad, rationell och kunskapsbaserad och länge slöt partiledarna för samtliga riksdagspartier upp bakom regeringen under vårens pandemikris.
Men just som vi hade lärt oss begreppet ”borgfred” började de första sprickorna i enighetens fasad skymta och snart såg det ut som det brukar; med rallarsvingar och påhopp. Kommer vi att få se mer av den varan under hösten? Eller kommer det politiska ledarskapet att enas igen?
Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning vid Förvaltningsakademin på Södertörns högskola, förutspår höstens politiska ledarskap.
Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna
Hur har han agerat?
”Han har synts på ett sätt som han inte har gjort tidigare. Från att ha varit ganska stöttande har han hittat ett finessrikt sätt att kritisera regeringen, han har upprepat att det måste utföras fler coronatester. I partiledardebatten i SVT i juni framstod han, då det handlade om pandemin, som den ansvarstagande ledaren. Men när det handlade om ekonomisk politik och Sveriges strategier framöver, i kölvattnet av corona, var han däremot helt i bakgrunden och blev osäker, lite bambi på is, eftersom han inte vet vad han och partiet vill i den frågan.”
Vad kan han vänta sig till hösten?
”Han har ett bra läge. Men han måste bli mer klar över vad han och hans parti vill även i andra frågor än coronatester, annars skapas en osäkerhet hos väljarna.”
Anders W Jonsson/Annie Lööf, Centerpartiet
Hur har Anders W Jonsson agerat som vikarie?
”Han har en legitimitet, han är trovärdig, för att han är läkare. Det ger honom en tyngd att han kan referera till sina läkarkolleger, som vet hur det är på golvet. Det har han spelat mycket på och därför kunde han med trovärdighet initialt sluta upp bakom regeringen men också sedan vara kritisk.”
Vad kan Annie Lööf vänta sig till hösten när hon nu kommer tillbaka?
”Det har nog varit en fördel för Centerpartiet med en vikarie som har specialistkunskap. Lööf kommer sannolikt att ha stor nytta av den. Men de diskussioner om den ekonomiska situationen och arbetslösheten som kommer att prägla hösten är hennes hemmaplan. Så det är en vältajmad återkomst. Hon kommer också att måna om lojaliteten med januaripartierna. Liberalerna är mer splittrade i den frågan.”
Nyamko Sabuni, partiledare, Liberalerna
Hur har hon agerat?
”Liberalernas ledarskap är fiaskobetonat, dels för haveriet med pr-konsulterna och deras påstådda inflytande över hennes ledarskap och sedan hennes försök med populistiska uttalanden för att försöka ta initiativ, som ’allsvenskan måste dra igång’. Det har inte varit trovärdigt. Men det är samtidigt inte konstigt, när ett parti är i akut kris tas alla medel till.”
Vad kan hon vänta sig till hösten?
”Hon har en jättetung höst framför sig. Men å andra sidan kan det vara hon som kommer ut gott av det här. Är det så att regeringen kommer att hålla, och blir arbetsrätten en tung fråga, kan det till och med ge Liberalerna ett tillfälle att skjuta ut sig från det här och då gå en ny vår till mötes. Och under partiledardebatten lyfte hon upp frågor om ’black lives matter’. Det gav henne kredibilitet. Den typen av frågor skulle hon och Liberalerna kunna driva.”
Stefan Löfven, statsminister och partiledare, Socialdemokraterna
Hur har han agerat?
”Det fanns en förväntan att statsministern skulle kliva fram, synas och höras, hålla regelbundna presskonferenser. Det gjorde han inte initialt. Det var Folkhälsomyndigheten som hördes på presskonferenserna. Det är inte förvånande, för Löfven har aldrig varit en sådan politisk ledare. Han är inte de stora gesternas man, han gillar inte att stå i rampljuset. Efter talet till nationen, i slutet av mars, började han synas mer. Då förstod hans stab att ’oj, han måste nog synas mer, han måste vara den som håller folk i handen’.”
Vad kan han vänta sig till hösten?
”Hade vi haft ett val alldeles intill krisen under våren, hade det nog gynnat honom. Nu är jag inte lika säker. Hans höst ser väldigt tuff ut, han har många surdegar som väntar.”
Ebba Busch, partiledare, Kristdemokraterna
Hur har hon agerat?
”Hon är skicklig på att sätta sig och sitt parti i centrum. Men även om hon har gått längre än Moderaterna i sin kritik mot regeringens coronahantering, har hon hamnat i skuggan av Ulf Kristersson. Och frågan om att förstatliga sjukvården, som hon har drivit, har inte alls blivit det som folk har pratat om. Så hon har inte riktigt nått igenom. I tider av kris räcker det inte heller med att bara attackera och kritisera, man måste också visa upp en samlande attityd, och det är inte hennes främsta kännetecken.”
Vad kan hon vänta sig till hösten?
”Att vi generellt kommer att få se en återgång till en mer traditionell höger-vänster-skala, kommer att försvåra för henne. Det som är positivt för KD är att frågor som kan förena de forna Allianspartierna åter kan bli centrala. Hon kommer ännu vara i skuggan av Kristersson, men hon är kommunikativt skicklig, så hon kommer att fortsätta höras.”
Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna
Hur har han agerat?
”Under krisen har strålkastaren styrts bort mot ett annat håll, mot Löfven och Kristersson. Det har varit svårt för Åkesson att behålla sin status. Han har försökt att synas, bland annat genom ett eget tal till nationen, bara några dagar efter Stefan Löfvens tal i våras, som lades upp på Youtube.”
Vad kan han vänta sig till hösten?
”Han är nog den som är mest upprörd över att höstens politiska debatt kommer att präglas av klassiska välfärdsfrågor och ekonomi, frågor där Sverigedemokraterna saknar förtroende. Det blir svårare för honom att hitta sin plats när det inte talas om migration eller lag och ordning, sådant som förklarar SD:s framgångar. Det blev nästan lite fnissigt när Åkesson under försommarens partiledardebatt i SVT sa, som svar på frågan vad vi ska göra härnäst, att vi ska bygga ut kriminalvården. Att det skulle vara den stora frågan i kölvattnet av corona.”
Jonas Sjöstedt, partiledare, Vänsterpartiet
Hur har han agerat?
”Han hade planerat att avgå och hade säkert mentalt redan lämnat posten, men han är en garvad politiker och det har varit bra med erfarenhet vid rodret. Han har kommit in bra när det gäller partiets hjärtefrågor. Han pratar om hemtjänstens anställda och deras arbetsvillkor i stället för att prata om hur många medborgare som ska testas per vecka.”
Vad kan han vänta sig till hösten?
”Jag tror att han och Nooshi Dadgostar, som väntas bli hans efterträdare i samband med kongressen i oktober, har pratat ihop sig. Jag skulle bli förvånad om det blir en annan inriktning med henne som partiledare, han har krattat gången.”
Per Bolund och Isabella Lövin, språkrör, Miljöpartiet:
Hur har de agerat?
”De har hamnat i skuggan i krisen. Inget av språkrören har varit framträdande, de håller med regeringen. Det är i och för sig inte så konstigt, coronakrisen har inte handlat om någon av partiets profilfrågor, den har inte varit kopplad till miljö- eller flyktingfrågan. Men jag skulle säga att de har ett stort bekymmer, de har inte förvaltat tiden väl. De har kompromissat så mycket med regeringen. Det är varken bu eller bä.”
Vad kan de vänta sig till hösten?
”När migrationskommitténs utlåtande nu går ut på remiss kommer allt ställas på sin spets. Vill Miljöpartiet ha regeringsmakten eller har de grundvärderingar som de inte kan tulla på? Men det kan vara så att partiet kan vinna på att bryta samarbetet, då kan de hitta andra samarbetspartners i nästa val. Socialdemokraterna skulle förlora mer. För Miljöpartiet är det organisationen som är viktig, språkrören ska vara anonyma, kompetenta och duktiga. På så sätt är Bolund och Lövin rätt personer på rätt plats. Problemet är att politik handlar om känslor också.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.