Äldreministern: ”Sverige är åldersfixerat”

Bra att många chefer vill vänta med pension, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) Chefs undersökning. ”Men jag hoppas de blir ännu fler”, säger hon och fördömer den utbredda ålderism som hon menar är rent resursslöseri.

Ekonomi
Publicerad
Anna Tenje. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Drygt en fjärdedel av Sveriges chefer vill gå i pension först vid 67 eller senare, visar vår undersökning. Kommentar?

”Jag tycker givetvis det är väldigt bra att en så stor andel chefer kan tänka sig att vänta med att gå i pension, delta i arbetslivet länge. Men jag hoppas att de blir ännu fler. Att vi i Sverige närmast slentrianmässigt pensionerar bort duktiga, erfarna chefer och medarbetare, enbart för att de nått en viss ålder, är ett enormt resursslöseri”, säger Anna Tenje till Chef.

Samtidigt upplever en tredjedel av cheferna hinder för ett långt arbetsliv i form av ålderism?

”Det är djupt tragiskt att det ska vara på det viset. Sverige är ett åldersfixerat land och det står oss dyrt i form av förlorade intäkter, kompetens och erfarenhet. På ett generellt plan blir hela samhället sämre med den typen av diskriminering.”

Vad ska du göra åt det?

”Ålderism är redan förbjudet då det är en av diskrimineringsgrunderna. Vi behöver jobba med fler verktyg än enbart lagstiftning; i grunden är det en attitydförändring som måste till. Ökade incitament för att förmå fler att jobba kvar efter 65–66 är en del i det hela, där har vi jobbat med sänkt skatt. Samtidigt som det införts möjligheter att pausa tjänstepensionen. Chefer behöver också vara föredömen, anställa fler seniora medarbetare och jobba med flexibla lösningar för att förmå fler att stanna kvar. Alla seniorer behöver kanske inte jobba heltid, med samma arbetsuppgifter som tidigare. Fler kanske kan bli mer av mentorer, för att säkra kontinuiteten, motverka kompetensbrist och därmed bygga företagen starkare.” 

Vad är ditt budskap till den tiondel av cheferna som vill gå i pension redan vid 61 eller ännu tidigare?

”Ett sådant beslut är givetvis upp till den enskilda individen. Jag har stor respekt för dem som haft ett tufft yrkesliv, och känner att de inte orkar mer. Samtidigt vill jag uppmana så många som möjligt att informera sig om vad ett beslut om tidig pensionsålder faktiskt innebär. Vad finns det för alternativa möjligheter och öppningar? Att människor går i pension och sedan ångrar sig, är faktiskt ganska vanligt”, säger Anna Tenje.

Senior arbetskraft – Sverige sämst i Norden

  • Sverige är sämst i Norden på att anställa personer 55–74 år. Det visar en forskningsrapport från Pluskommissionen som kartlägger arbetsmarknadsvillkoren för seniorer.
  • I Europa är sannolikheten för de äldre att få ett nytt jobb högst i Danmark – dubbelt så hög som i Sverige. Därefter följer Norge, Österrike, Lettland och Nederländerna. Sverige kommer först på 18:e plats.
  • De bakomliggande skälen till skillnaderna beskrivs som oklara, men en ”förhållandevis låg rörlighet” för seniorer på den svenska arbetsmarknaden sägs vara ett av dem.
  • I det svenska pensionssystemet har pensionsåldern samtidigt gjorts mer flexibel för att underlätta ett längre arbetsliv.
  • Regler för förtidspensionering och sjukersättning har reformerats. Jobbskatteavdrag och sänkningar av arbetsgivaravgifter – riktade mot äldre – har också införts och ökat deras arbetskraftsdeltagande, uppger kommissionen.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.