ƒr marathon farligt?
Varje år dör några personer i motionslopp i Sverige. I de flesta fall är det äldre personer med svagt hjärta som avlider. Förmodligen var de också otränade och borde inte ha startat i loppet. Men då och då läser man om att hjärtat stannar på en till synes helt frisk och vältränad person.
Jag vill inte hamna i den statistiken så jag bestämde mig för att genomgå en grundlig hälsoundersökning. Förutom kontroll av hjärta och lungor togs diverse blodprover och urinprov. En vecka senare gick en läkare igenom resultaten med mig.
Allt såg bra ut, men när vi kom fram till EKG:t skruvade doktorn på sig.
– Vår maskin har ställt en diagnos på ditt hjärta, men det är nog inget att oroa sig för.
Lång tystnad.
– Den skriver att du har ett patologiskt hjärta.
Tankarna for genom mitt huvud. Patologen, det är väl där man hamnar när man dör? Där de obducerar? Nej det är nog inget att oroa sig för. Ett dött hjärta, redo för obduktion. Det kan man säkert leva med. Går nog bra att springa marathon också. Det har ju redan stannat. Ingen fara.
Läkaren förklarade att med patologiskt hjärta menas att det är förstorat. Det kan bero på att man är vältränad, men det kan också tyda på något hjärtfel. Men som sagt, inget att oroa sig för. Gunde Svan har nog också patologiskt hjärta.
Jaha, då riskerar jag alltså att bli ett namn i den tragiska statistiken av personer som dör i motionsspåret eller under tävling. Det känns ju jätteroligt att ta ut sig till max i fortsättningen.
Ska jag lämna walk over till Vibeke?
Glöm det! Jag har bokat in mig på en undersökning hos en kardiolog. Detta ska jag gå till botten med. Jag berättar mer om några dagar.
Visste du att:
Efter ett långt och tufft lopp som marathon löper man dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtsvikt i upp till en månad efter loppet. Men man behöver inte överanstränga sig för att drabbas.
Var femte man och kvinna i 40 årsåldern riskerar att någon gång under resten av sitt liv att drabbas av hjärtsvikt. Forskare vid Brigham and Womens Hospital och Harvard Medical School i Boston har gjort en studie på cirka 20 000 män som visar att risken för hjärtsvikt minskar med 21% om man äter minst två portioner fullkornsflingor i veckan. Ändå bättre resultat fick de personer som åt en portion varje dag (29% minskad risk). Riskminskningen gäller enbart för rena fullkornsprodukter, alltså inte från raffinerade eller förädlade varor.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.