9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb
Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.
Korruption i Sverige. Ett fenomen som man kan tro främst existerar i andra länder. Men Lars Björklund, som skrivit boken ”Att vilja göra rätt – 9 steg för ledare att stoppa korruption” menar att vi inte är förskonade.
Här är hans bästa råd för att upptäcka – och stoppa – korruption:
1) Börja med dig själv
En stark grundsyn om vad som är rätt och fel är avgörande i kampen mot korruption. Du behöver inte ha alla svar från början. Testa din övertygelse på några kloka människor omkring dig.
2) Träna kompassen
Som ledare behöver du öka medvetenheten om att påverkan från omgivningen påverkar dina beslut. Träna din etiska kompass genom påhittade dilemman. Skulle du fuska om risken för upptäckt var obefintlig?
3) Kliv av stressen
Se till att de beslut som innehåller en konflikt mellan två värderingar inte fattas under stress. Gör i stället så här: Gå ifrån mötet, ta en paus, skicka beslutet framåt i tiden så att du utan brådska hinner stämma av med dina egna etiska och moraliska värderingar.
4) Ta ut tydlig riktning
Vad vill du och din organisation? Du måste formulera en tydlig riktning. En del kallar det vision. Utnyttja varje tillfälle att tala klarspråk inför dina medarbetare.
5) Döda myterna
Korruption är inte normalt eller accepterat. Ingen är stolt över att vara korrupt, och det finns inget land i världen där det är lagligt.
6) Bryt tabun
De flesta organisationer har heliga kor, ämnen det inte talas öppet om. Inställningen ”ju mindre vi vet, desto bättre” är farlig och något du som ledare behöver ändra på.
7) Öppna för kritik
En organisation som präglas av rädsla är en grogrund för en korrupt kultur. Du måste ge alla en möjlighet att rapportera felaktigheter.
8) Skaffa regler som fungerar
Regler behövs, men är de väldigt komplexa och detaljerade riskerar de att bli svåra att förhålla sig till och enbart skapa illusionen av kontroll. En kultur och medarbetare med etiska kompasser, som själva kan avgöra vad som är rätt eller fel, och öppenhet för diskussion kan vara ett effektivare att bekämpa exempelvis vänskapskorruption.
9) Håll grytan kokande
Det är i de dagliga mötena och samtalen runt kaffemaskinen som mycket av arbetet måste ske. Många små steg behövs för en långsiktig förändring.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.