6 misstag du gör direkt efter en ledighet
Att gå tillbaka till jobbet efter en ledighet kan bli en tuff omställning. Här är hela listan på hur du lyckas med omstarten.
Att komma tillbaka efter en ledighet kan innebära en stor omställning. Från lata dagar när både kropp och knopp har fått återhämta sig till en betydligt mer stressig och intensiv vardag. I samband med omstarten finns det många fallgropar som gör omstarten tuffare än nödvändigt.
Dagens Nyheter har pratat med Gunnar Aronsson, professor i arbets- och organisationspsykologi, som menar att det är bra att städa undan innan ledigheten.
”Ska det vara lugnt när man kommer tillbaka ska man ha städat upp så man inte har så mycket som hänger i luften efter semestern”, säger han till tidningen.
Stressexperten Mikael Skifte menar att det också är viktigt att städa upp efter sig själv efter en lång ledighet.
”Just efter semestern får man ha tålamod med sig själv. Det är helt okej att inte komma ihåg inloggningskoder. Det är helt normalt om man varit borta”, säger Mikael Skifte till DN.
Här är deras lista på 6 misstag du gör efter ledigheten:
1) Du har fel dygnsrytm
Ledigheter bjuder in till sena kvällar och långa sovmornar. Om du ställer om i god tid innan arbetslivet börjar om igen blir det lättare att gå upp första jobbdagen.
2) Du är hård mot dig själv
Dina rutiner är ur spel och du kan ha glömt något så enkelt som lösenordet till jobbdatorn. Men ha tålamod med dig själv. Det kan betyda att din hjärna faktiskt har tagit semester.
3) Du kör igång för hårt
Första dagen efter semestern kan du köpa dig mer tid genom att inte stänga av autosvaret. Det ger dig utrymme att ta tag i andra uppgifter än att svara på olika mejl.
4) Du glömmer ledighetens tankar
Ledigheter är ofta ett bra tillfälle att reflektera över saker i ens yrkesliv. Kanske måste du som chef göra några förändringar på arbetsplatsen. Glöm inte bort dessa tankar när du är tillbaka.
5) Du har ingen ledighet kvar
Här är det kanske enkelt att bli efterklok om du har tagit ut all ledighet. I så fall kan det bli en läxa till nästa år. För att spara någon semestervecka till i höst gör det enklare att ha något att se fram emot.
6) Du ignorerar motståndskänslor
Att sakna lediga dagar är naturliga. Men om motståndet att gå till jobbet fortsätter en längre tid är det viktigt att söka hjälp. Det kan vara ett tecken på att du är överarbetad.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.