5 sätt att besegra din scenskräck som chef
Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande. Men det behöver inte vara så. Här är några råd för att komma över din scenskräck som chef.
Att stå och tala inför andra människor ingår i ditt uppdrag som chef – vare sig du vill eller inte! Men istället för att det ska bli en pina finns det ett par knep för att ta kontroll över situationen och göra den mindre skräckinjagande på förhand.
Nu har två experter inom offentlig kommunikation delat med sig av sina bästa råd i Harvard Business Review (HBR). Här är deras budskap till chefer med scenskräck:
1) Var förberedd
Att du kan ditt material kan kännas själv självklart. Men faktum är att många slarvar med förberedelserna. I praktiken betyder det att du ska veta vad du ska säga utan och innan. Förberedelse handlar också om att veta att tekniken (som projektor och högtalare) fungerar. Det sista du vill göra precis innan presentationen är att lägga din energi på teknikstrul.
Om du är osäker är det bra att göra en checklista. Det hjälper dig att få en överblick i din förberedelse och du upptäcker om du glömt något.
2) Var realistisk kring dina rädslor
Innan du kliver upp scenen är det lätt att tankarna skenar iväg och du tänker på allt som kan gå fel. Ett knep är att ta ett pappersark och göra tre kolumner. I den första skriver du ner dina rädslor, alltså det du är rädd ska hända. I den andra skriver du vad som händer om det inträffar och i den tredje skriver du vad det bästa som kan hända om det sker.
Om du till exempel är rädd för att stamma kan en god sak vara att publiken upplever dig som mer mänsklig vilket gör att de är mer benägen att ta till sig till ditt budskap.
3) Våga visa dina sprickor
Åhörarna har inte kommit för att lyssna på en robot. Även om du strävar efter att presentationen ska bli så bra som möjligt kan det vara en fördel att visa sig sårbar. Publiken lär känna dig bättre och kommer minnas mer än bara din information. Med andra ord: Om något går fel under presentationen eller att du visar utåt att du är nervös kan det faktiskt vara till din fördel. Att du är nervös visar att du bryr dig om att det här ska bli så bra som möjligt.
4) Var närvarande i stunden
Se punkt 1. Om du kan ditt material blir det enklare att också gå ifrån det. Du behöver med andra ord inte köra ditt manus till punkt och pricka utan kan ta in frågor från publiken. För att bli närvarande kan du ta ett djupt andetag innan du kliver upp scenen och leta upp ett vänligt ansikte i publiken som du kan söka stöd hos. Det kommer hjälpa dig att hitta trygghet under de första skakiga minuterna.
5) Var generös mot publiken
Du har en fantastisk möjlighet att ha allas fulla uppmärksamhet: Slarva inte bort det! Här har du chansen att dela med dig av ett budskap. Var därför generös mot din publik och dela med dig av erfarenheter som du tror kan komma andra till nytta. Att väva in självupplevda minnen gör även din presentation mer äkta. Genom att berätta en historia, kopplat till det du pratar om, ökar också chansen för att åhörarna faktiskt minns vad du pratat om.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.