5 megarisker att hålla koll på som chef

Sällan har osäkerheterna som mänskligheten står inför varit mer komplexa och sammanlänkade, konstaterar EU-kommissionens forskningscenter. Här är 5 megarisker att hålla koll på som ledare. Bilden är onekligen mörk – men vid horisonten skymtar ändå möjligheter.

Krisledarskap
Publicerad
Grafik och illustration: Anna Harvard

1. Det internationella samarbetet bryter samman

Fortsatta inkomstskillnader och ökad konkurrens om mat och vatten utlöser konflikter och blodiga krig. Gamlingarna tar över världen i takt med att befolkningarna åldras, med ökad slutenhet, bakåtsträvande protektionism och diskriminering av unga som följd. 

Potential: CO2-utsläppen minskar när resandet går ner. Mindre språk och lokala kulturer får ett uppsving när engelskans världsdominans bryts. Fungi och syntetiskt framställd mat blir tillväxtindustrier när gränserna sluts och importerade proteinkällor måste ersättas. 

2. EU:s ekonomi mattas av

Västmakterna hamnar på efterkälken när Kina och det globala Syd gasar ifrån. I Europa breder fattigdom, arbetslöshet och utslagning ut sig medan skatteintäkterna sinar. En kostsam utbyggnad av kärnkraften och den gröna omställningen blir ytterligare jättesänken för ekonomin.

Potential: En mer cirkulär, ”rättvis” ekonomi får det lokala näringslivet att blomstra. Reparationsverkstäder och återvinningscenter poppar upp snart sagt överallt. Slöseriet med råvaror minskar och EU befäster sin ”gröna” ledarskapsroll.

3. Den gröna omställningen misslyckas

Utsläppen av växthusgaser fortsätter upp liksom de globala medeltemperaturerna medan fossilberoendet består. Ständiga värmeböljor, skogsbränder och extrema väderfenomen gör livet svåruthärdligt. Levnadskostnaderna rusar, brister uppstår på livsmedel. Den biologiska mångfalden utarmas.

Potential: Krisläget för klimatet får världens ledare att skärpa till sig, nya tekniska lösningar och fruktbara allianser uppstår. Människan hittar till slut alternativa sätt att leva och mäta sitt välbefinnande. 

4. Laglösheten breder ut sig

Den organiserade brottsligheten tar över, särskilt på platser med stora ekonomiska och sociala skillnader. Cyberbrottslingar härjar fritt på internet, vilket får folk att släcka ner det digitala och övergå till kontanter och svarta börshandel.

Potential: En växande digital ekonomi skapar också välstånd, vilket kan vara lätt att glömma i sammanhanget. Minskat internetberoende främjar framväxten av lokala och fullt lagliga ekonomier. Kloka ledare inser vikten av social sammanhållning och samarbete över gränserna, vilket trycker tillbaka brottsligheten.

5. Försämrat hälsoläge

Livskvaliteten sjunker så pass att folk knappt orkar jobba eller gå i skolan längre. Fettdrypande skräpmat, farliga sjukdomar som sprids med vindens hastighet i vår globaliserade värld och flodvågen av mentalt avtrubbande information är några av orsakerna. För att inte tala om all ohälsa som sprids i de många krigens spår (2022 dog fler i väpnade konflikter än på nästan 40 år).

Potential: De negativa följderna av miljöförstöring och försämrad livsmiljö blir uppenbara för allt fler, vilket leder till en grönare och sundare livsstil. Det enkelspåriga nischtänkandet i nätets arga informationsbubblor muterar till hälsosam inkludering och pluralism.

Källa: Risks on the horizon, EU Policy Lab 2024.

Grafik och illustrationer: Anna Harvard

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.