4 succésteg till flexibla arbetstider
Arbetsplatser tjänar på att vara flexibla. Men att införa en effektiv och framgångsrik flextidpolicy kräver jobb och engagemang. Så här gör du.
Arbetsgivare som uppmuntrar flextid har allt att vinna. Ledningsgruppen får inte bara en vitamininjektion, dessutom ökar effektiviteten bland medarbetare.
Det skriver Fast Company, och hänvisar till en undersökning från 2019 där 94 procent svarar att de vill ha flexibla arbetstider. 2002 var siffran 79 procent.
Och även om det kan ta tid innan en sådan policy sätter sig, finns fyra smarta steg som hjälper dig att komma igång på bästa sätt, tipsar Fast Company vidare.
4 succésteg till flexibla arbetstider
1. Gör det formellt
Skapa ett formellt program, en flextidspolicy, och presentera det som en rättighet för medarbetarna. Skicka ut en stark signal att flexibilitet är del av arbetsplatskulturen.
2. Lär upp chefer i alla led
Även mellanchefer och arbetsledare behöver verktyg för att hantera medarbetarnas flexibla arbetstider. De ska kunna stötta medarbetarnas balans mellan jobb och fritid. Enligt ett program designat av sociologerna Erin Kelly och Phyllis Moen bör du som chef: ”Fokusera mindre på när och var jobbet sker, och mer på att jobba effektivt tillsammans.”
3. Vd:n måste visa särskild support
Att vd:n tydligt markerar att det är i sin ordning med work-life-balance är A och O. Det är okej att chefen vill att medarbetarna jobbar hårt och målmedvetet, men det ska finnas förståelse för livet efter jobbet.
4. Gör som du säger
Högsta cheferna måste själva följa policyn om flextid. En medarbetare ska kunna flexa ut av olika anledningar utan att behöva känna sig som en svikare eller smitare, för att chefen alltid är kvar på jobbet sist.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.