rejler

Årets Hälsobefrämjande chef – Peter Rejler

Priset till Årets Hälsobefrämjande chef går till Peter Rejler, arbetande styrelseordförande på teknikkonsultföretaget Rejlers.

Peter Rejler berättar om sitt hälsobefrämjande arbete i tidningen Chef:

Du har kallats en legend på hälsopassionsområdet, hur började ditt intresse för medarbetarnas hälsa?
”Både farfar, som startade Rejlers, och min pappa som sedan tog över, tränade själva mycket och var noga med vad de åt. Morfar, som var uppfinnare och boxare, och mamma som var duktig sprinter, inspirerade mig också. När jag började som vd på Rejlers 1999 funderade jag på att arbetet innebär mycket stillasittande. Jag började medvetet jobba på att få alla att må bra, inspirera dem att träna, äta rätt och ta hand om sin familj.”

LÄS MER: Ät dig smartare

Hur gjorde du, konkret?
”Jag började kramas. Jag ville att vi skulle lära känna varandra mer på djupet, och ett sätt är kroppskontakt. Jag utsåg också en hälsoansvarig, en medarbetare som själv tränade och var intresserad. Vi gick igenom våra kontor, såg till att det till exempel fanns tillgång till träning, satte upp cykelställ och byggde gym. Jag tror också på att göra saker tillsammans, numera har vi till exempel flera gäng som deltar i olika idrotts-evenemang; som Vasaloppet, Halvvasan, Vätternrundan, Blodomloppet.”

Hur reagerade medarbetarna på dina kramar?
”Det var traumatiskt för många, en del ingenjörer försökte putta bort mig. Men sedan har många tackat mig för att de fått mer kroppskontakt även hemma.”

Har det varit svårt att få alla med i hälsoarbetet?
”Det har varierat. Vi köpte ett finskt bolag 2003. Varje år brukade de resa till en stad som Prag, Riga eller Warszawa, där det fanns nära tillgång till alkohol. Det blev mycket festande. Det tog fem år innan jag fick med finnarna på en resa till norra Finland. Vi bodde mitt i ingenstans och fiskade, orienterade. Sedan dess åker finnarna på mer eller mindre utpräglade hälsoresor, och jag är alltid med.”

Har du några fler knep?
”Kontorscyklar som man kan låna gratis.”
SATS står bakom priset.

LÄS MER: Påverka träningsviljan

Missa inget! Prenumerera på Chefs nyhetsbrev

  • Prenumerera på Chefs nyhetsbrev med det bästa från Chef.se.