rejler

Årets Hälsobefrämjande chef – Peter Rejler

Peter Rejler berättar om sitt hälsobefrämjande arbete i tidningen Chef:

Du har kallats en legend på hälsopassionsområdet, hur började ditt intresse för medarbetarnas hälsa?
”Både farfar, som startade Rejlers, och min pappa som sedan tog över, tränade själva mycket och var noga med vad de åt. Morfar, som var uppfinnare och boxare, och mamma som var duktig sprinter, inspirerade mig också. När jag började som vd på Rejlers 1999 funderade jag på att arbetet innebär mycket stillasittande. Jag började medvetet jobba på att få alla att må bra, inspirera dem att träna, äta rätt och ta hand om sin familj.”

LÄS MER: Ät dig smartare

Hur gjorde du, konkret?
”Jag började kramas. Jag ville att vi skulle lära känna varandra mer på djupet, och ett sätt är kroppskontakt. Jag utsåg också en hälsoansvarig, en medarbetare som själv tränade och var intresserad. Vi gick igenom våra kontor, såg till att det till exempel fanns tillgång till träning, satte upp cykelställ och byggde gym. Jag tror också på att göra saker tillsammans, numera har vi till exempel flera gäng som deltar i olika idrotts-evenemang; som Vasaloppet, Halvvasan, Vätternrundan, Blodomloppet.”

Hur reagerade medarbetarna på dina kramar?
”Det var traumatiskt för många, en del ingenjörer försökte putta bort mig. Men sedan har många tackat mig för att de fått mer kroppskontakt även hemma.”

Har det varit svårt att få alla med i hälsoarbetet?
”Det har varierat. Vi köpte ett finskt bolag 2003. Varje år brukade de resa till en stad som Prag, Riga eller Warszawa, där det fanns nära tillgång till alkohol. Det blev mycket festande. Det tog fem år innan jag fick med finnarna på en resa till norra Finland. Vi bodde mitt i ingenstans och fiskade, orienterade. Sedan dess åker finnarna på mer eller mindre utpräglade hälsoresor, och jag är alltid med.”

Har du några fler knep?
”Kontorscyklar som man kan låna gratis.”
SATS står bakom priset.

LÄS MER: Påverka träningsviljan

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

trender-3
Evenemang

Chefs scen – hetast i Almedalen!

Hetaste seminariet i hela Almedalen. På måndagen klev Petter Stordalen, ägare av Nordic Choice Hotel och Cissi Elwin, chefredaktör för Tidningen Chef, upp på scen för att prata om trender. Något som också trendade mest i populära appen Almedalsguiden.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
annika_viklund_vattenfall
Evenemang

Annika Viklund: ”Blandning ökar vinsten”

Årets mångfaldschef. Annika Viklund har ökat andelen kvinnliga chefer till 50 procent och fått in flera olika nationaliteter i ledningsgruppen. Hon får med sig med­arbetarna och chefer när hon visar att mångfald skapar kundnytta.
johanna-frelin_finalist
Evenemang

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Årets innovativa ledarskap. Hon utformade företagets framtidsstrategi som en rymdresa och hon tog en buddistmunk till hjälp i hälsoarbetet. För Johanna Frelin är kreativitet en del av affärsnyttan.
tarek_malak_finalist
Evenemang

Tarek Malak: ”Ikea försökte värva min personal”

Årets framtidschef. Från häktet till företagsvärlden. Tarek Malak lyckades vända en stökig ungdom till värdefulla erfarenheter. I dag engagerar han sig i lokalsamhället och bjuder hemlösa till sin restaurang på julafton.
chefnr3_2017
Evenemang

I nya numret: Hon är Årets Chef 2017

Marsnumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden