Cygnis vd och en bild på Bydalsfjället.

Arbetsplatsen som tog 3 miljoner steg

De distansjobbande medarbetarna på datateknikbolaget Cygni i Östersund berättade att de inte kommit utanför dörren på flera dagar. Då bestämde företagets vd Kristina Berger att de måste hitta ett nytt sätt att aktivera medarbetarna.

”Jag är en lat person och fler fungerar som jag. Man behöver en spark i baken”, säger Kristina Berger, vd för Cygni i Östersund.

För att få igång medarbetarna inför semestern bestämde de sig för att göra en stegutmaning under majmånad. De har gjort det tidigare men valde ändå att göra det igen.

”Vi ville hålla det så enkelt som möjligt. Inte räkna något annat än steg. Och göra det möjligt för medarbetarna att ta en morgon och/eller kvällspromenad. De skulle inte ens behöva ta på träningskläder. Det är vardagsmotionen som är den viktigaste.

10 000 steg om dagen har blivit det vanligaste aktivitetsmålet i världen.

Men det har visat sig vara ett marknadsföringsknep från ett japanskt företag som sålde stegräknare i samband med Olympiska spelen i Tokyo 1964. När forskare undersökte effekten kom de fram till att man ökar sin livslängd redan vid 4 500 steg om dagen. Gränsen går vid 7 500 steg om dagen. Fler steg än så gör inte någon skillnad för din livslängd.

Kristina Berger tog fasta på den gamla sägningen ”Maj, maj måne – jag kan lura dig ända till Skåne”.

”Det lät som en lagom sträcka. Men vi blev så många att vi var framme alldeles för snabbt och då bestämde vi oss för att dubbla – och gå hela vägen hem igen.”

Totalt sett handlar det om tre miljoner steg. Det kan låta avskräckande men nedbrutet per person blir det cirka 200 000 steg på en månad. Det är inte mer än dryga 7 100 steg om dagen. Och det har inte varit svårt att få folk att hänga på.

springa-3

Läs också: De motionerade 29 varv runt jorden

”Vi har haft en Slack-kanal dedikerad utmaningen, där har alla peppat varandra, berättat hur det har gått och skickat bilder.”

Utmaningen har varit helt frivillig men alla, förutom sjukskrivna och andra som av förklarliga skäl inte kunnat gå, har hängt på. Flera av medarbetarna har vittnat om hur konstiga vi människor är – att det krävs en utmaning som denna för att få det gjort.

”En kille som redan var vältränad började gå lunchpromenader. Han behövde det inte men säger nu att han vill fortsätta, just för att han kommer ut varje dag och får frisk luft.”

Det finns en uppsjö av företag och webbtjänster som hjälper till att arrangera dylika tävlingar men Kristina Berger säger att de flesta av deras medarbetare har stegräknare eller en mobiltelefon och lätt kunde rapportera in antalet steg varje vecka. Alla som klarade sina steg fick ett presentkort på 200 kronor i en lokal glassbutik och så lottade de ut en andel i en bikupa.

Cygni har sedan tidigare mycket fokus på fysisk aktivitet. De har varit med i en tävling kallad ”Hitta ut”, där lokala orienteringsklubbar sätter ut ett antal kontroller och där man tävlar mot andra företag. De har även haft längdåkningsteknikträning med före detta guldmedaljören i skidskytte, Helena Ekholm. De har också bestigit ett lokalt fjäll, anordnat en klättringsdag och testat på curling som var ”jätteroligt” enligt Kristina Berger.

”Det är alldeles för kort tid för att se några effekter på sjukskrivningstal och annat av stegutmaningen ”Maj, maj måne” men bara det att folk känner sig glada och tacksamma för att vi drog igång aktiviteten är ett tillräckligt bra kvitto”.

 

halsoutmaningdel2

Läs också: Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”
I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.
Hälsa

Chefen som satt kärleken på vänt

Som ensamstående pappa och vd för en pr-byrå tycker inte Vilhelm Hanzén att han hinner med en relation. Men visst drömmer han om att möta kärleken igen.