Cygnis vd och en bild på Bydalsfjället.

Arbetsplatsen som tog 3 miljoner steg

De distansjobbande medarbetarna på datateknikbolaget Cygni i Östersund berättade att de inte kommit utanför dörren på flera dagar. Då bestämde företagets vd Kristina Berger att de måste hitta ett nytt sätt att aktivera medarbetarna.

”Jag är en lat person och fler fungerar som jag. Man behöver en spark i baken”, säger Kristina Berger, vd för Cygni i Östersund.

För att få igång medarbetarna inför semestern bestämde de sig för att göra en stegutmaning under majmånad. De har gjort det tidigare men valde ändå att göra det igen.

”Vi ville hålla det så enkelt som möjligt. Inte räkna något annat än steg. Och göra det möjligt för medarbetarna att ta en morgon och/eller kvällspromenad. De skulle inte ens behöva ta på träningskläder. Det är vardagsmotionen som är den viktigaste.

10 000 steg om dagen har blivit det vanligaste aktivitetsmålet i världen.

Men det har visat sig vara ett marknadsföringsknep från ett japanskt företag som sålde stegräknare i samband med Olympiska spelen i Tokyo 1964. När forskare undersökte effekten kom de fram till att man ökar sin livslängd redan vid 4 500 steg om dagen. Gränsen går vid 7 500 steg om dagen. Fler steg än så gör inte någon skillnad för din livslängd.

Kristina Berger tog fasta på den gamla sägningen ”Maj, maj måne – jag kan lura dig ända till Skåne”.

”Det lät som en lagom sträcka. Men vi blev så många att vi var framme alldeles för snabbt och då bestämde vi oss för att dubbla – och gå hela vägen hem igen.”

Totalt sett handlar det om tre miljoner steg. Det kan låta avskräckande men nedbrutet per person blir det cirka 200 000 steg på en månad. Det är inte mer än dryga 7 100 steg om dagen. Och det har inte varit svårt att få folk att hänga på.

springa-3

Läs också: De motionerade 29 varv runt jorden

”Vi har haft en Slack-kanal dedikerad utmaningen, där har alla peppat varandra, berättat hur det har gått och skickat bilder.”

Utmaningen har varit helt frivillig men alla, förutom sjukskrivna och andra som av förklarliga skäl inte kunnat gå, har hängt på. Flera av medarbetarna har vittnat om hur konstiga vi människor är – att det krävs en utmaning som denna för att få det gjort.

”En kille som redan var vältränad började gå lunchpromenader. Han behövde det inte men säger nu att han vill fortsätta, just för att han kommer ut varje dag och får frisk luft.”

Det finns en uppsjö av företag och webbtjänster som hjälper till att arrangera dylika tävlingar men Kristina Berger säger att de flesta av deras medarbetare har stegräknare eller en mobiltelefon och lätt kunde rapportera in antalet steg varje vecka. Alla som klarade sina steg fick ett presentkort på 200 kronor i en lokal glassbutik och så lottade de ut en andel i en bikupa.

Cygni har sedan tidigare mycket fokus på fysisk aktivitet. De har varit med i en tävling kallad ”Hitta ut”, där lokala orienteringsklubbar sätter ut ett antal kontroller och där man tävlar mot andra företag. De har även haft längdåkningsteknikträning med före detta guldmedaljören i skidskytte, Helena Ekholm. De har också bestigit ett lokalt fjäll, anordnat en klättringsdag och testat på curling som var ”jätteroligt” enligt Kristina Berger.

”Det är alldeles för kort tid för att se några effekter på sjukskrivningstal och annat av stegutmaningen ”Maj, maj måne” men bara det att folk känner sig glada och tacksamma för att vi drog igång aktiviteten är ett tillräckligt bra kvitto”.

 

halsoutmaningdel2

Läs också: Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En ung kvinna står upp och jobbar utomhus med en dator framför sig.
Hälsa

Jobba bättre - utomhus

Flytta ut jobbet i grönskan. Ny forskning visar att det är bra för oss på flera olika sätt – men bara om du som chef får det att fungera.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

Kvinna som spelar padel
Hälsa

Padel - för fler än mellanchefer

”Det är friskvård på sällan skådad nivå”, säger Lars Lundgren, specialist på idrottsmedicin, om mellanchefernas favoritsport padel.

En kvinna sitter vid ett överbelamrat skrivbord och jobbar framför två datorer.
Hälsa

Kraftig ökning av stress under året med corona

Under det krävande året med pandemin har stressen i samhället ökat kraftigt. Det visar Hälsobarometern 2021.

En person som ser mycket trött ut hänger över en dator. En klocka syns till höger i bilden.
Hälsa

Livsfarligt jobba mer än 55 timmar

Att jobba mer än 55 timmar i veckan är inte bara ohälsosamt. Det kan i själva verket ta livet av dig.

Bok om brus och bild på författare.
Hälsa

5 sätt att hindra bruset – och fatta bättre beslut

Vet du med dig att du fattar sämre beslut när du är stressad? Grattis, du har identifierat något av det brus som påverkar dig som chef. En ny bok lär dig att undvika ödesdigra misstag med hjälp av brusinventering.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Person i soffa som är hemma med psykisk ohälsa
Hälsa

Ledarna som agerar mot psykisk ohälsa

Erfarna chefer och kvinnliga chefer är de som oftast sätter in åtgärder mot psykisk ohälsa på arbetsplatsen, visar ny forskning.