Bild på kvinna med gul tröja och som håller i en penna.
Personen på bilden är inte densamma som texten handlar om.

Anonyma chefen: ”Kritiken var nära att knäcka mig”

I den bästa av världar kan man stå ut med att få kraftig kritik – och se det som ett tillfälle att både stå upp för sig själv och lära sig något. Precis så blev det för Eva-Lena. Hon sågades rejält som nybliven chef, men är nu en ledare vars team folk söker sig till.

Jag hade aldrig jobbat som chef innan jag fick en roll som enhetschef. Jag upptäckte snabbt att en del medarbe­tare misskötte sina anställningsavtal. Det kunde vara saker som att man gick hem en timme för tidigt utan att säga till. Jag blev nog ärligt en smula chockad över att människor kunde bete sig som de gjorde. Det ledde till att jag styrde lite hårt i början. 

Efter ett halvår berättade min chef att hon fått klagomål på mig. Jag blev helt kall. Jag kallades till ett möte med min chef och de fackliga representanterna. Där fick jag se en lista om arton punkter med allt från ’du är dum’ till ’du har stort bekräftelse­behov’ och ’du är maktfullkomlig’. Jag kan se nu att det låg en viss sanning i många av punkterna utifrån min bristande erfarenhet som ledare, men sättet som de lades fram på – utan att konkretisera och med påståenden om att ’alla vill ha bort dig’ – det var inte okej. 

Jag var så tacksam att min chef kunde sticka hål på en del påståenden där och då. Men det de hade beskrivit var samtidigt en bruksanvisning på hur jag inte ville vara som ledare.
Det kom inte ’out of the blue’. Det hade varit kämpigt en tid då jag känt att oavsett vad jag gjorde skulle jag bli huggen i ryggen. När jag kom in i ett rum tystnade alla. Men jag bestämde mig för att det här inte skulle få knäcka mig – även om det var nära. 

Två dagar senare hade vi en sedan tidigare planerad personalträff med hela gruppen och jag blåste upp listan stort på väggen och sa att jag ville gå igenom den, punkt för punkt. Det var outhärd­ligt. Adrenalinet bara pumpade, men jag tänkte att om det så är det sista jag gör ska jag klara detta. 

Halvvägs, när de flesta bara satt och tittade i golvet, sa någon ’var kommer det här ifrån, vem tycker så här?’. Då fick jag bekräftat att det inte stämde att alla stod bakom listan. Det blev också tydligt hur starka de informella ledarna var, för få vågade säga något. Till slut avslutade jag mötet och gick in på mitt arbetsrum och bröt ihop. 

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.

Läs också: Anonyma chefen: ”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Strax därefter knackade det på dörren och där stod tio medarbetare och ville kramas. Vi kände inte varandra så väl, men det var härligt att känna att jag hade medhåll. 

Så här i efterhand kan jag se att den här händelsen hjälpte mig att hitta mitt eget ledarskap. Jag hade försökt plocka upp tips på ledarskap lite här och där och jag hade lyssnat på en kollega som pekade med hela armen. Nu insåg jag att det inte funkar om det inte kommer från mig själv och min egen personlighet. 

Sedan följde ett par turbulenta måna­der. Det blev två tydliga gäng och svårjob­bat. Just där och då var jag inte kapabel att ta tag i det. Men med tiden – och att var och en fick välja vilken väg de skulle gå framåt – löstes mycket. I dag, 2,5 år senare, har vi en helt annan stämning. 

I senaste medarbetarenkäten, som alla svarade på, fick vi full pott på frågan om respekt och tillit. Vi är nu den grupp i kommunen som många söker sig till. Det är inte bara min förtjänst, men jag är en del av den. Och under ett lönesamtal ny­ligen sa en medarbetare att jag vuxit som ledare och ’jag vet hur jävliga vi var mot dig’. Det känns helt underbart. 

Jag tror att den avgörande faktorn är just tiden. Det tar tid att bygga tillit och som ledare måste du bygga tillit till var och en av dina medarbetare. 

Bild på anonym chef + logotyp för

Läs också: Anonyma chefen: ”Jag vågar inte utöva mitt ledarskap längre”

Det här var en grupp som hade haft sju chefer på tio år. Det hade blivit en självständig arbetsgrupp som använt sin kollektiva makt att bestämma över chefen. Då gjorde jag misstaget att försöka gå in och bestämma över dem. 

Jag fick överbevisa mig själv genom att bygga upp min kompetens. Jag har gått massor av kurser. Jag är noga med att tala om att alla kan göra fel och är öppen med att visa när jag själv gör det. Jag kan be om råd. Det tror jag har betytt mycket för gruppen. Och nu känner jag mig trygg när jag går till jobbet. 

I dag hade jag aldrig hållit det där mötet. Jag hade tagit emot listan och löst det direkt med dem som skrivit den. I dag är jag mer säker på mitt mandat och vågar utöva det.  Det finns alltid människor som inte äls­kar en. Skillnaden är att jag i dag känner att jag kan hantera det. Det behövs samtidigt att folk tycker olika. Det är det som utveck­lar en grupp. Men man måste uttrycka sig på ett respektfullt sätt.” 

anonymamagdalena

Läs också: Anonyma chefen: ”Som enhetschef är jag en slasktratt”

ledningsgrupp_1800-2
Ledarskapsutbildning

Få bästa möjliga start som ny chef!

Ny som chef är för dig som första gången har blivit chef, med upp till två års erfarenhet som formell chef med personalansvar. Marknadens mest etablerade utbildning som har utvecklats i många steg – en gedigen ledarskapsutbildning!

Relaterade artiklar

Ett gäng personer som sitter runt ett bord och diskuterar med allvarliga ansikten. Pratbubblor med
Konflikthantering

Så hanterar du arga medarbetare

Att behöva fatta tuffa beslut kommer du inte undan som chef, med följden att medarbetare kan bli både ilskna och besvikna. Men hur ska du då kommunicera besluten på ett så bra sätt som möjligt? Här är tre smarta tips från John Friedman, expert på konflikthantering och medgrundare till den ideella organisationen The Center for Understanding in Conflict.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En bekymrad man sitter vid sitt skrivbord och lutar huvudet mot ena handen.
Konflikthantering

”Åh nej! Mejlet hamnade hos helt fel medarbetare”

Vad gör du när du blir irriterad på en medarbetare och behöver lätta på trycket? Markus mejlade en chefskollega. Trodde han… 

Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.

 

Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.
Konflikthantering

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt"

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i mediestormens öga? Det vet Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg. I det nya avsnittet av Chef Dilemma beskriver hon vaccin-turbulensen, inifrån den svensk-brittiska läkemedelsjätten.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.